Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2017, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Odblokirati rad demokratskih institucija

Budući kandidat za predsednika Srbije Saša Janković zatražio je danas od vladajuće stranke i nadležnih organa da otklone postojeće prepreke za održavanje fer i demokratskih izbora i da odblokiraju rad demokratskih institucija, pre svega parlamenta.

"Izborima se može nazvati samo društveni proces u kojem su ispunjeni makar minimalni uslovi za nesmetano kandidovanje, ravnopravni tretman kandidata tokom izborne kampanje i glasanje građana bez pritisaka i ucena", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Janković, a preneo pokret "Apel 100".

Kako je dodao, bez toga izbori su fasada za prikrivanje diktature, a učešće na njima je saučešće u urušavanju demokratije i vladavine prava.

Janković je podsetio da je vlast faktički suspendovala rad parlamenta istog dana kada su izborni štabovi predsedničkih kandidata pozvali Skupštinu Srbije da osnuje Nadzorni odbor za kontrolu izbora.

"Istog dana kada je predsednica Narodne skupštine pozvana da uputi poziv Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da obavi posmatračku misiju u skladu s dosadašnjom praksom, režimski tabloidi su optužili kandidate da pozivaju na mešanje stranih faktora u izborni proces", naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, nadležni organi danima ignorišu problem overe potpisa građana isključivo od javnih beležnika, što nije u skladu sa Zakonom o izboru predsednika Republike i tako svesno stvaraju administrativno usko grlo čitavog izbornog postupka.

"Svedoci smo svakodnevnog pritiska na zaposlene u javnom sektoru da kandidatu vladajuće stranke obećaju svoj glas na izborima i obezbede mu još nekoliko dodatnih, uz pretnje otkazom onima koji to odbiju", rekao je Janković.

On je kazao da se prevelik broj ljudi bori za golu egzistenciju, da su tenzije u društvu iz dana u dan sve veće, kao i nezadovoljstvo građana samovoljom vlasti.

"U takvoj situaciji, varnica je dovoljna za požar koji bi bio poguban za Srbiju", rekao je Janković i dodao da se zakoni i procedure ne smeju gaziti radi efektnije predstave za podizanje rejtinga vladara.

"Iskustva iz bliske prošlosti uče nas da se ne sme igrati s voljom glasača", rekao je Janković.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Odblokirati rad demokratskih institucija

Izvor: Beta, 02.Mar.2017

Budući kandidat za predsednika Srbije Saša Janković zatražio je danas od vladajuće stranke i nadležnih organa da otklone postojeće prepreke za održavanje fer i demokratskih izbora i da odblokiraju rad demokratskih institucija, pre svega parlamenta."Izborima se može nazvati samo društveni proces...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.