Janković: Mediji treba da budu slobodni

Izvor: RTS, 26.Mar.2014, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Mediji treba da budu slobodni

Mediji u Srbiji su postali alat u rukama netransparentnih politika, poručio je zaštitnik građana Saša Janković. Rad medija je od ključnog značaja za ostvarivanje prava građana i mediji zato treba da budu slobodni, ističe Janković.

Saša Janković je na tribini povodom 20 godina NUNS-a, istakao da medije sve više ugrožavaju pravo građana na privatnost, i poručio da je problem što se u Srbiji informacije o nečijoj krivici ne dobijaju na osnovu sudskih presuda, već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz medija, prenosi Tanjug.

"Rad medija je od ključnog značaja za ostvarivanje prava građana i mediji zato treba da budu slobodni. Ustav kaže da građani imaju pravo na pravovremeno informisanje", rekao je Janković. Istakao je da danas sve više ljudi vidi u medijima upliv tabloidizacije, kao i da je u godišnjem izveštaju 2013. godine pisao o "tabloidizaciji države".

Pred građanima se, rekao je, sistematično urušava poverenje građana u institucije.

"Oni koji upravljaju javnošću čine to preko medija, tako da mi kao građani ne dobijamo informacije o tome da li je neko kriv za određeno krivično delo iz sudske presude, već iz novinskih naslova. Sud, eventualno, samo treba da to potvrdi. Informaciju o istragama više ne dobijamo iz policijskih izvora, od tužilaštva, već opet dobijamo iz medija", ukazao je Janković.

Jedan od većih problema je, istakao je, i to što se ne istražuje odakle medijima neke poverljive informacije, navodeći kao primer nedavno hapšenje narko-bosa Darka Šarića i njegov razgovor sa dva agenta Bezbednosno-informativne agencije.

"Da li je tačno to što im je rekao, a ako jeste, onda kako se to našlo u medijima? Ako nije tačno, zašto se to ne demantuje? Takvih stvari ima milion. Ako se kojim slučajem neko drzne i postavi ova pitanja u medijima, biće označen kao pomagač Darka Šarića", rekao je Janković.

Govoreći o zaštiti podataka, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da je problem što se u Srbiji ne zna kako da se kontroliše zloupotreba podataka o ličnosti, navodeći da je više puta apelovao kada je primetio da se to dešava. 

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović govorio je o medijskoj sceni Srbije i istakao da je ta scena "otužna slika slabo plaćenih novinara, podložnih autocenzuri".

Na skupu je učestvovao i predsednik Komisije za ispitivanje ubistava novinara Veran Matić. On je rekao da su se pojavili dokazi koji bi mogli da dovedu do veoma kredibilne optužnice za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.