Jahjaga: Različitost obogaćuje

Izvor: B92, 23.Sep.2013, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Različitost obogaćuje

Priština -- Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poručila je da mladi iz podeljenih gradova šalju jasnu poruku da različitosti obogaćuju svako društvo i svaku zemlju.

Jahjaga je govorila učesnicima Foruma koji je otvorila u Kosovskoj Mitrovici.

Jahjaga je izrazila zadovoljstvo što je Mitrovica mesto iz koga mladi iz Belfasta, Londonderija, Tripolija, Kirkuka, Nikozije, Jerusalima, Mostara i sa Kosova u svet šalju poruku o značaju razumevanja i miroljubivog zajedničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << života i da je različitost vrednost koja sve treba da ujedini.

"Mitrovica, koja je, na nesreću, podeljena po sredini, zajedno šalje poruku da može biti tolerancije", kazala je Jahjaga i podsetila da je vizija Kosova jasna.

"Posvećeni smo da krenemo u pravcu budućnosti, da zbog ružnih iskustava iz prošlosti ne dozvolimo da se ista ikada ponovi. Posvećeni smo da Kosovo učinimo zemljom svih njenih građana bez razlike, da više cenimo sve nacionalnost i kulture kao društvene vrednosti naše države koje ponosno međusobno delimo", rekla je Jahjaga.

Predsednica Kosova ukazala je da su podeljeni gradovi podsetnici gorke prošlosti, s vrlo teškim posledicama.

"S oga mi, lideri zemalja, treba da se ugledamo na vas, mlade koji s toliko posvećenosti razgovarate o teškoćama i na sebe preuzimate teret i odgovornost za izgradnju bolje budućnosti, drugačije od današnje i mnogo drugačije od jučerašnje", kazala je Jahjaga.

Kosovska predsednica je ukazala da (albanska) većina na Kosovu ima odgovornost prema svim zajednicama, a naročito za srpsku, da im pomaže i olakšava uključenje u institucionalni i društveni život na Kosovu.

"I iznad svega, pomažemo im da otklone sumnje i nepoverenje, jer je ovo zemlja svih nas, građana koji živimo u njoj. Zajednice imaju svoje obaveze i odgovornosti da zajedno sa svim građanima zemlje grade bolji život, za njih i za sve, u okviru novog Kosova, koje poštuje dostojanstvo svakog pojedinca", kazala je Jahjaga.
Pogledaj vesti o: Libija,   Tripoli

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jahjaga: Priština neće dozvoliti da nas kriminalci drže kao taoce

Izvor: Press, 23.Sep.2013

"Cilj napada kao što je onaj od prošlog četvrtka kad je jedan pripadnik Euleksa ubijen, jeste da se usade strah i nesigurnost", rekla je Jahjaga, u obraćanju mladima iz podeljenih gradova sveta na skupu u Kosovskoj Mitrovici... Osvrnuvši se na lokalne izbore u pokrajini 3. novembra, kosovska...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.