Jabuka - od zabranjenog voća do simbola zdravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2017, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jabuka - od zabranjenog voća do simbola zdravlja

20. oktobar je Svetski dan jabuka. Ovo voće se gaji hiljadama godina, jabuke su hranjive, dobre za zdravlje srca, pomažu u regulaciji dijabetesa, pomažu boljoj probavi, smanjuju rizik od karcinoma, pomažu u borbi protiv astme. Zdrave su za kosti i štite mozak od starenja. Tradicionalno, na domaćim trpezama su najzastupljenije od voća i zbog svega toga za jabuku su vezani brojni običaji i verovanja.

"Kad zagrizeš i u slast pojedeš jabuku, onda je tu korist dvostruka, prvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer uživaju čula, drugo lečimo telo". Jer, jabuka je, to se zna, od vajkada rajska voćka.

Običaji i verovanja o jabuci i mnoga druga potiču iz prehrišćanskog vremena. Tada su ljudi verovali u magiju i korišćenje jabuke ima svoju magijsku svrhu u raznim običajima, kaže etnolog Andrijana Radić.

"Tako jabuka predstavlja zdravlje i plodnost, a u kontekstu vremena poređena je sa komadima grda, leda. To je posebno karakteristično za Banat, pa onda pre Petrovdana ne smeju da se jabuke okreću i udaraju da ne bi padao grad veličine jabuke", dodaje Andrijana Radić.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje. Običaj je i da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu "petrovača".

"Jabuka je išla za slavu kad se zove, jer nekad se u Srbiji zvalo jabukom na veselja. Jabuka je simbol ljubavi i života", kaže Velibor Živković i ističe da Srbiji nije bilo kuće ispred koje nije bila jabuka i to uglavnom crvena. To je takozvana "devojčica", može da se nađe u Srbiji, naročito u zapadnoj, gde su Koštunići i Takovo i ta jabuka se ne prska.

"Kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Prvo je trebalo da skinu jabuku. Ako su pogodili mogu odmah da dobiju mladu, ako ne onda se cenjkaju", kaže Joška Molnar.

Jabuka se jede sveža, umotava se u šećer, peče se, bari i prave razne đakonije. Često se daruje, a Mihajlo Antal kaže da je dobra kao poklon u ustima praseta još dok je ispečeno.

"Tada je jabuka fenomenalna", kaže on.

"Pre nije bilo južnog voća, samo jabuka domaća. Mi deca nismo znali za banane, narandže, samo jabuke i to one neprskane", dodaje Eta Čab.

"Postoji i verovanje da kada se bolesnik stavi da prespava ispod crnog gloga, ako mu nadprirodno biće donese u snu poklon jabuku, to je znak da će ozdraviti", kaže etnolog Andrijana Radić.

Zabranjeno voće sa drveta spoznaje dobra i zla koje je Eva ponudila Adamu je – kako se smatra – jabuka. Bilo kako bilo, jači pol ima Adamovu jabučicu.

Ipak, žene više luduju za ovim voćem, makar u raznim dijetama. A za sve je jabuka podjednako korisna i nezamenjiva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.