JURA U NIŠU OTVORILA FABRIKU, DRUGU U SRBIJI

Izvor: Kurir, 13.Jun.2011, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JURA U NIŠU OTVORILA FABRIKU, DRUGU U SRBIJI

BEOGRAD - Južnokorejska kompanija "Jura" (Yura) otvorila je danas u Nišu fabriku, drugu u Srbiji, u kojoj će zaposliti 1.500 radnika.

Za tu investiciju ukupne vrednosti 15 miliona evra, "Jura" je preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja dobila podsticaje iz budžeta Srbije od 10,5 miliona evra, odnosno 7.000 evra po novootvorenom radnom mestu.

Predsednik Jura korporacije Om De Jal je na otvaranju kazao da će fabrika u Nišu biti glavna proizvođačka baza Jure >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Evropi i da prevazilazi očekivane proizvodne kapaciteta.

"Jura" se bavi proizvodnjom elektronskih komponenti za automobilsku industriju, pre svega kablovskih instalacija i njihovih komponenti, ali i automobilskih svećica, kalema i njihovih kablova i trenutno pokriva više od 60 odsto potreba kompanija "Hjundai" i "KIA motors" za kablovskim instalacijama.

Otvaranju fabrike "Jure" u Nišu prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić.

Ministar Ćirić izjavio je da je otvaranje u tom gradu fabrike "Jura korporacije" dokaz da je "preporod moguć i da je moguć brzo".

"Jura" u Rači već zapošljava 1.330 radnika, u Nišu u ovom trenutku 550, a plan da je u toj niškoj fabrici radi još 1.000 radnika, naveo je Ćirić.

"U Nišu se danas uveravamo uživo u južnokorejansku preciznost i tačnost, ali imamo i primer srpske preciznosti i tačnosti, u pogledu izvodajača radova u izgradnji fabrike i onih koji su ovde našli svoje radno mesto, pokazujući da su po sposobnostima ravnopravni radnicima širom Evrope", naglasio je ministar.

Ćirić je podsetio da u Nišu postoji 22 aktivna projekta u kojima će u narednom periodu posao naći oko 5.000 radnika .

Lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić rekao je da "Jura" u Nišu gradi još jednu farbriku "Jura eltec", koja će proizvoditi kablove za auto-industriju, a bakar će koristiiti iz RTB Bor.

Prema ranije saopštenim podacima, a toj fabrici će posao nači 300 radnika, investicija je osam miliona evra, a 15 odsto prozvodnje bakra iz RTB Bor će biti iskorišćeno u pogonima "Jure".

Kompanija "Jura" je, preko programa Ministarstva ekonomije o dodeli bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, dobila ukupno 10,5 miliona evra, odnosno 7.000 evra po novootvorenom radnom mestu u fabrici u Nišu.

Investicija južnokorejske kompanije, od ukupno 15 miliona evra, veoma je važna za grad Niš zbog njegove pozicije i strateškog značaja za regionalni razvoj Srbije.

Memorandum o izgradnji fabrike "Jure" u Nišu, u Industrijskoj zoni Donje Međurovo, potpisan je u aprilu 2010, takođe, u prisustvu predsednika Tadića.

"Jura korporejšn" bavi se proizvodnjom elektronskih komponenti za automobilsku industriju, pre svega kablovskih instalacija i njihovih komponenti, ali i automobilskih svećica, kalema i njihovih kablova.

Trenutno "Jura" pokriva više od 60 odsto potreba kompanija „Hjundai" i „KIA motors" za kablovskim instalacijama.

Korporacija "Jura" formirana je 1992. i trenutno poseduje sedam fabrika, jedan istraživački i četiri distributivna centara u Južnoj Koreji, osam fabrika u Narodnoj Republici Kini, pet u Slovačkoj, po jednu fabriku u Vijetnamu, Rusiji, Tunisu...

"Jura" je u aprilu 2010. kupila fabriku „Zastava elektro" u Rači za oko tri miliona evra i, posle obnavljanja, počela je proizvodnju električnih instalacija za automobilsku industriju.

Južnokorejska kompanija je u Rači dobila podsticaje za zapošljavanje 1.000 ljudi, koji su iznosili 4.500 evra po radnom mestu, a, prema podacima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, u fabrici sada radi oko 1.200 ljudi.

Tadić: Nove investicije za nova radna mesta

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da samo nove investicije otvaraju kvalitetna radna mesta, čime se stvara politička i privredna perspektiva za našu zemlju i građane.

Tadić je na otvaranju fabrike "Jura" u Nišu istakao da ukupan poslovni ambijent mora stalno da se poboljšava i da poslovna klima mora biti unapređivana, radi privlačenja novih investitora.

"Takav pristup Vlade Srbije treba da obezbedi novu perspektivu za građane i poboljša životni standard", rekao je Tadić.

Predsednik je poručio zaposlenima u "Juri" da čuvajući svoje radno mesto, stvaraju šansu za nova radna mesta u Srbiji, jer će rukovodstvo "Jure" proneti glas o kvalitetu radnika u Srbiji i zemlji koja brine o svojim investitorima.

Tadić je istakao da se privreda u Srbiji pomera na bolje, metalski kompleks raste, razvija se automobilska industrija, stvaraju se nove perspektive i to niko ne može da porekne, niko i ne poriče u međunarodnoj zajednici.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jura u Nišu otvorila fabriku

Izvor: TrazimKredit.com, 13.Jun.2011

NIŠ, Južnokorejska kompanija “Jura” (Yura) otvorila je danas u Nišu fabriku, drugu u Srbiji, u kojoj će zaposliti 1.500 radnika.

Nastavak na TrazimKredit.com...

Jura u Nišu otvorila fabriku, drugu u Srbiji

Izvor: Glas javnosti, 14.Jun.2011, 07:02

BEOGRAD - Južnokorejska kompanija "Jura" (Yura) otvorila je juče u Nišu fabriku, drugu u Srbiji, u kojoj će zaposliti 1.500 radnika...Tadić: Nove investicije za nova radna mesta..Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da samo nove investicije..otvaraju kvalitetna radna mesta, čime se stvara...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.