JS neće glasati za deklaraciju o Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2010, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JS neće glasati za deklaraciju o Srebrenici

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da se tekst Deklaracije o Srebrenici suštinski ne može dorađivati i da ne isključuje mogućnost da se o tom tekstu raspravlja već u utorak.

"Ovaj tekst deklaracije suštinski se ne može dorađivati. Postoje dve varijante - ili da se glasa za ovaj sada tekst ili da predlagač povuče deklaraciju i da se uradi novi dokument", rekla je Đukić-Dejanović u izjavi za današnji "Blic".

Ona je kazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da o ponuđenom tekstu poslanici mogu da diskutuju, ali ne mogu podnositi amandmane kao što je to slučaj sa zakonima.

Predsednica parlamenta nije mogla da precizira da li će se deklaracija naći na glasanju u utorak, ali da ne isključuje tu mogućnost.

"Blic" prenosi i da nije isključeno da će Srpska napredna stranka glasati za tekst Deklaracije, ali da će konačna odluka biti doneta u utorak pred sednicu parlamenta.

JS neće glasati

Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković-Palma izjavio je juče Tanjugu da poslanici te stranke u srpskom parlamentu, neće glasati za predloženu deklaraciju o Srebrenici, "zato što se u njoj ne osuđuju svi zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, već samo u Srebrenici".

"Ukoliko istoga dana na sednici Skupštine Srbije ne vidimo i drugu deklaraciju u kojoj će se jasno deklarisati, da se osuđuju svi zločini koji su vršeni na prostoru bivše Jugoslavije, nećemo glasati za predlog deklaracije o Srebrenici, koji će u utorak biti na dnevnom redu", rekao je Marković, koji je i narodni poslanik i gradonačelnik Jagodine.

LDP: Za 11. jul kao Dan sećanja

Liberalno-demokratska partija (LDP) predložiće da Deklaracija o Srebrenici o kojoj će se izjasniti Skupština Srbije bude dopunjena citatom iz presude Međunarodnog suda pravde kojom je "utvrđeno da se na teritoriji Srebrenice dogodio genocid", izjavio je juče lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Kako se navodi u Jovanovićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta, LDP će zatražiti i uvođenje 11. jula kao Dana sećanja na Srebrenicu, navođenje zločina za koje je Ratko Mladić optužen, garantovanje prava i položaja Republike Srpske, kao i poštovanje za sve žrtve nasilja tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

U Demokratskoj stranci Srbije (DSS) su ocenili da se radnom verzijom Deklaracije nevine žrtve razdvajaju po nacionalnoj osnovi i pozvali opozicione stranke da glasaju protiv, jer, kako su naveli, "ukoliko vlast hoće da po svaku cenu i protivno nacionalnim interesima usvoji deklaraciju o Srebrenici, onda je važno da bude potpuno jasno da je to deklaracija iza koje stoji samo vlast".

Marković, je istakao da "JS nije potpisnik zakazivanja sednice Skupštine Srbije sa tačkom dnevnog reda o Rezoluciji o Srebrenici niti je među 114 poslanika koji su podneli predlog".

JS je u koaliciji sa SPS i PUPS, koja je u vladi Srbije.

Od subote je u Skupštine Srbije u proceduri predlog Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici koju je podnelo 114 poslanika vladajuće većine.

U Predlogu Deklaracije piše da Narodna skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice koji je u julu 1995. izvršen kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde (MSP) i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima.

Jugović: SPO će glasati za deklaraciju

Poslanici Srpskog pokreta obnove (SPO) podržaće skupštinsku Deklaraciju o sudi zločina u Srebrenici, izjavio je juče u Beogradu direktor stranke Aleksandar Jugović.

Direktor SPO Jugović je Tanjugu rekao da je usvajanje Deklaracije neophodno kako bi se jasno stavilo do znanja da iza zločina ne stoje ni država Srbija, ni njeni građani, već pojedinci predvođeni svojevremenim komandantom Vojske Republike Srpske (VRS) generalom Ratkom Mladićem.

"Donošenjem deklaracije stičemo moralno pravo da od drugih tražimo da osude svoje zločine, učinjene nad Srbima", zaključio je on.

Batić: Tekst Deklaracije uopšten

Predsednik Demohrišćanske stranke (DHSS) Srbije Vladan Batić izjavio je juče da je tekst predloga Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici uopšten i da bi ga trebalo konkretizovati.

Batić, samostalni poslanik DHSS u srpskom parlamentu je istakao da podržava donošenje te deklaracije, ali da je "ponuđeni predlog previše uopšten, što može nametnuti pitanje koja je svrha donošenja tog akta."

Batić smatra da osnovna poruka Deklaracije treba da bude:" Prošli smo katarzu i priznajemo da je u naše ime u Srebrenici počinjen zločin".

Druga poruka, prema Bariću, treba da glasi: "Za taj zločin odgovorne su snage bosanskih Srba sa Ratkom Mladićem na čelu," a treća: "Za taj zločin nema odgovornosti holandskog bataljona u sastavu UNPROFOR (Zaštitne snage Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini)".

Na taj način bi, po Batiću, predloženi tekst Deklaracije bio potpuniji.

Nikolić: Predložiću SNS da ne glasaju

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, izjavio je pre dva dana za "Blic" da će predložiti Predsedništvu SNS da njeni poslanici ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici u Skupštini Srbije.

Ovakvom tekstu ne možemo dati podršku, pogotovo što vladajuća koalicija ne dozvoljava da se promeni nijedno slovo u njemu, kazao je Nikolić.

Prema Nikoliću, "u tekstu koji je predložila vladajuća koalicija stoji da Srbija osuđuje zločin na način kako je to učinio Međunarodni sud pravde, a zatim se pominje konvencija o genocidu. To ne ide jedno sa drugim, jer Sud nije utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid. On se samo pozvao na presudu generalu Krstiću u Haškom tribunalu, koji je osuđen zbog pomaganja u genocidu", kazao je Nikolić.

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je pre dva dana da su poslanici vladajuće većine potpisali tekst deklaracije o osudi zločina u Srebrenici i uputili ga u skupštinsku proceduru jer smatraju da je to tekst o kome se Narodna skupština može izjašnjavati.

"Smatrali smo da na osnovu onoga što je do sada vođeno kao razgovori i konsultacije, ovaj tekst može da bude taj o kome se Narodna skupština izjašnjava", rekla je Kolundžija Tanjugu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.