JOŠ JEDNA NEPRIJATNA PORUKA PRIŠTINI: Osnivanje ZSO je obaveza

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Dec.2023, 09:30

JOŠ JEDNA NEPRIJATNA PORUKA PRIŠTINI: Osnivanje ZSO je obaveza

Zajednica srpskih opština je obaveza predviđena Briselskim sporazumom

Šef misije OEBS u Prištini, Majkl Davenport, izjavio je da je osnivanje ZSO obaveza koja je proizašla iz Briselskog sporazuma 2013. godine.

- Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom je obaveza proizašla iz prvog sporazuma 2013. godine - rekao je Davenport za RTK2.

Dodao je da je misija OEBS spremna da podrži sprovođenje i tog sporazuma, ako, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je naveo, "dođe do jednog statuta koji će biti u skladu sa obavezama u okviru dijaloga i koji odgovara svim potrebama".

Formiranje Zajednice srpskih opština predviđeno je Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali Priština 10 godina odbija da ispuni tu obavezu.

Govoreći o nesprovođenju odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Davenport je rekao da je stav misije OEBS o tome "jasan" i pozvao na sprovođenje odluke tog suda iz 2016. godine.

- Pre sedam godina je došlo do ove odluke i nije prihvatljivo da se ne implementira. Reč je o vlasništvu manastira od 24 hektara. Pozivamo nadležne organe da sve svoje obaveze ispune da dođe do upisivanje tog zemljišta u katastar, to je jasna stvar, u pitanju je vladavina prava - istakao je šef misije OEBS.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.