JEZIVA PROŠLOST PAPA FRANJE: Hteli su da mi odseku glavu

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2023, 00:01

JEZIVA PROŠLOST PAPA FRANJE: "Hteli su da mi odseku glavu"

Poglavar Katoličke crkve prisetio se zastrašujućih stranica istorije

Papa Franja izjavio je da je, dok je bio nadbiskup Buenos Ajresa pre više od decenije, argentinska vlada želela da ga diskredituje podržavajući lažne optužbe da je sarađivao sa vojnom diktaturom sedamdesetih godina prošlog veka.

- Neki ljudi u vladi su hteli da mi "odseku glavu", ali na kraju je utvrđena moja nevinost - rekao je papa tokom razogovora sa jezuitima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u koje i sam spada, a komentari su objavljeni danas u italijanskom jezuitskom časopisu "La Civilta Katolica", preneo je Rojters.

Tom prilikom jedan mađarski pripadnik pomenutog verskog reda pitao ga je o odnosu s pokojnim ocem Francom Jaličem, jezuitom mađarskog porekla, koji je bio na socijalnom radu u Buenos Ajresu, a vojska ga je uhapsila pod sumnjom da je pomagao levičarskim gerilcima 1976. godine, zajedno sa još jednim jezuitskim sveštenikom Orlandom Horioom iz Urugvaja. Horio je umro 2000. godine, a Jalič 2021.

Kada je Franja izabran za papu 2013. godine, argentinski novinar optužio ga je da je izdao vlastima dvojicu sveštenika, dok je služio kao otac Horhe Mario Bergoljo i starešina argentinskih jezuita, tokom "prljavog rata" vojske protiv levičara.

- Situacija za vreme diktature zaista je bila veoma konfuzna i neizvesna, a tada se razvila legenda da sam ih predao u zatvor - rekao je papa Franja. On je to uvek poricao, a kada je izabran za papu, Jalič je izdao saopštenje u kojem je rekao da hapšenje nije Franjina krivica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.