Izvršitelji rešili više od 140.000 predmeta

Izvor: RTS, 06.Nov.2014, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvršitelji rešili više od 140.000 predmeta

Od uvođenja profesije izvršitelja, za nepune dve godine, rešeno je više od 140.000 predmeta, a od predviđenih 308 mesta, imenovano je 205 izvršitelja za teritoriju Srbije, rečeno je u Novom Sadu na okruglom stolu "Unapređenje sistema izvršenja u Srbiji".

Na okruglom stolu koji je organizovala Komora izvršitelja pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde i uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja sprovodi projekat "Vladavina prava i izvršenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potraživanja", finansiran od strane Evropske unije, istaknuto je i da je od uvođenja izvršitelja povećana finansijska disciplina, prenosi Tanjug.

"Vreme naplate potraživanja sa prosečnih 635 dana, koliko je iznosilo pre stupanja na snagu Zakona o izvršenju i obezbeđenju,smanjeno je na prosečnih 100 dana", rečeno je na okruglom stolu i istaknuto da su ključne koristi od novog sistema izvršenja u Srbiji, pre svega, efikasnija naplata potraživanja, poboljšanje investicione klime u zemlji, smanjenje opterećenja sudova, kao i povećanje efikasnosti ukupnog pravosudnog sistema.

Predstavnici pravosudnog sistema Srbije, nadležnih državnih institucija, Komore izvršitelja i javnih i privatnih preduzeća razgovarali su o budućim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, problemima sa kojima se izvršitelji susrecu u praksi, saradnji sa sudovima i drugim nadležnim institucijama.

Osim toga razgovarano je i o saradnji sa javnim preduzećim, poboljšanoj naplati potraživanja za komunalne usluge, kao i o prednostima koje novi sistem izvršenja u Srbiji nudi privredi i građanima, te o iskustvima drugih zemalja.

Na kraju diskusije je istaknuto da su uočavajući neophodnost izmene zakonodavnog okvira u toku izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju, u cilju dodatnog jačanja sistema kontrole i nadzora izvršitelja, koji vrše Komora izvršitelja i Ministarstvo pravde.

Kako je najavljeno nakon današnjeg okruglog stola u Novom Sadu, u narednim mesecima takvi događaji će biti organizovan i u drugim većim gradovima u Srbiji - Nišu, Kraljevu, Kragujevcu i Beogradu, sa ciljem informisanja zainteresovanih subjekte o sistemu izvršenja u Srbiji i pokretanja stručnu debatu o izazovima koji se nalaze pred ovom novom pravosudnom profesijom i mogućnostima za njeno dalje unapređenje. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izvršitelji rešili više od 140.000 predmeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2014

Od uvođenja profesije izvršitelja, za nepune dve godine, rešeno je više od 140.000 predmeta, a od predviđenih 308 mesta, imenovano je 205 izvršitelja za teritoriju Srbije, rečeno je danas u Novom Sadu na okruglom stolu "Unapređenje sistema izvršenja u Republici Srbiji"...Na tom okruglom stolu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.