Izvor: RTS, 10.Okt.2019, 15:23 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Izvoz prokupčevih vina na više kontinenata
U Topličkom kraju počela je berba autohtone sorte grožđa, prokupca, veoma cenjene zbog izuzetno kvalitetnog vina koje se od njega pravi. U želji da se domaćem i inostranom gostu ponudi nešto što je sa ovih prostora, Prokupac se polako vraća i zauzima sve više površina na topličkom vinogorju, a država je kao podsticaj obezbedila subvencije za sadni materijal i opremu za preradu grožđa.
Vinogradari
u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Toplici ove godine mogu se pohvaliti
dobrim rodom prokupca. Ova, autohtona
sorta grožđa, veoma je zahtevna za
uzgoj, ali je vino koje se od nje pravi,
prvoklasno.
„Beremo grožđe, vodimo
računa o svemu, najviše o higijeni, da
nam budu čiste gajbice, da nam bude čisto
sve, da nema lišća. Vinograd je veliki
gospodin" kaže Gordan Petrović, iz sela Gornje Svarče.
„Prokupac nije bujan, nema
debele lastare, svi naši lastari su
tanki, svi grozdovi su ujednačeni,
zreli. Malu rodnost imamo, možda jedva
kilogram po čokotu", ističe Goran
Todić, iz vinarije "Doja".
Grožđe se nekada
u topličkom kraju gajilo na više hiljada
hektara. Danas tek na 500. Poslednje decenije
u Topličkom kraju izgrađene su 2 savremene
vinarije, koje na trećini svojih zasada
imaju prokupac. Njemu se vraćaju i
individualni proizvođači, a država
subvencioniše nabavku sadnica i opreme
za preradu grožđa.
"Prokupac
dobija neki svoj stari sjaj, vraća se i
računam da će za par godina da bude
dominantan u Topličkom okrugu", ističe
Dragan Gmijović, iz PSS Blace.
Podaci
o tome da se Prokupac na ovom području
gajio od davnina, datiraju još iz doba Nemanjića,
neki kažu još pre hiljadu godina. 70-tih
godina prošlog vekana na području Toplice,
od svih zasađenih vrsta, 98 % činio je Prokupac. Stvaranje
novih zasada Prokupca šansa su i za
razvoj turizma u Toplici.
„Gosti
koji dolaze kod nas putuju širom sveta,
probaju dosta različitih vina, ali mi
smo srećni što možemo da im ponudimo
nešto kao što je prokupac i uvek su
zadovoljni" kaže Ratko Trifunović,
somelijer.
Vino "Prokupac" već je našlo put do inostranog
tržišta. Izvozi se u Ameriku, Evropu,
Brazil, Kinu.