Izvoz odbrambene industrije 300 miliona dolara

Izvor: RTS, 15.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz odbrambene industrije 300 miliona dolara

Ekonomska kriza najverovatnije neće uticati na odbrambenu industriju čiji će ovogodišnji izvoz biti oko 300 miliona dolara, izjavio ministar odbrane Šutanovac. Bolji uslovi poslovanja za korisnike subvencionisanih kredita Vlade sa smanjenim kamatama.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da ekonomska kriza najverovatnije neće uticati na domaću odbrambenu industriju i da će njen ovogodišnji izvoz iznositi oko 300 miliona dolara.

"Subvencionisani krediti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlade Srbije, sa kamatom od tri, umesto dosadašnjih 24 odsto, omogućiće ostvarivanje boljih poslovnih rezultata u preduzećima koja ih budu koristila", rekao je Šutanovac.

Ministar Šutanovac je rekao u Lučanima, posle obeležavanja šest decenija rada fabrike "Milan Blagojević - Namenska" i da sistem odbrane neće moći da bude kupac za sve prozvode nekih fabrika domaće odbrambene industrije.

Šutanovac je istakao da će se omogućiti adekvatan tretman tih preduzeća u Ministarstvu ekonomije i kod partnera u inostranstvu.

Na svečanosti povodom obeležavanja jubileja tog preduzeća, Šutanovac je naglasio da menadžment Ministarstva odbrane prilikom svake posete inostranstvu nastoji da promoviše a time i osnaži domaću odbrambenu industriju.

Šutanovac je naveo primere partnera iz Turske, Iraka, Kenije i Indije i podvukao da se izvozom proizvoda namenske industrije smanjuje ukupan spoljnotrgovinski deficit Srbije.

Rekordan izvoz "Namenske" u poslednjoj deceniji

Ministar odbrane očekuje da će mere Vlade Srbije pomoći izvozno orijentisanim preduzećima i fabrici u Lučanima, podsetivši da je to preduzeće dugi niz godina zauzimala značajno mesto u privredi države.

"Osvajanje novih tehnologija i asortimana, posebno trobaznih baruta trebalo bi da značajno proširi spisak kupaca. Izvozom tehnologija, "Milan Blagojević - Namenska" predstavlja Srbiju u 26 zemalja sveta", rekao je ministar.

Direktor fabrike "Milan Blagojević - Namenska" Radoš Radovanović je rekao je da to preduzeće ove godine očekuje izvoz od oko 27 miliona dolara, što je rekord u poslednjoj deceniji.

Radovanović je istakao da fabrika nastoji da proširi kapacitete i osavremeni tehnologiju zahvalivši se Ministarstvu odbrane na pomoći u promociji i zaključenju izvoznih poslova.

Šutanovac je u ime Ministarstva odbrane primio i zahvalnicu fabrike "Milan Blagojević - Namenska" sa plaketom za doprinos razvoju i izvanrednu saradnju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.