Izvor: Politika, 28.Nov.2013, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz agrara 2,7 milijardi dolara

Srpska poljoprivreda i prehrambena industrija ove godine će izvesti robu za 2,7 i ostvariti suficit u razmeni sa svetom od oko 1,2 milijarde dolara, procena je Vojislava Stankovića, savetnika predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu. Posle prošlogodišnjeg pada neto vrednosti poljoprivredne proizvodnje od 18,1 odsto, ove godine će uz povećanje od 25,7 procenata dostići oko 5,2 milijarde dolara. Rezultati robne razmene sa svetom biće približni prošlogodišnjim, kažu u PKS. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Prošlogodišnji pad poljoprivredne proizvodnje posledica je katastrofalne suše, a padu izvoza agrara u prvom polugođu 2013. doprinela je i pojava aflatoksina u kukuruzu i mleku.

– Kriza aflatoksina je prevladana – tvrdi Stanković. – Doduše, još postoji izvesno nepoverenje stranaca prema našem kukuruzu, ali taj manjak izvoza nadomešćuje pšenica. Ovogodišnji izvoz tog žita biće rekordan u poslednjih 30 godina. Zato je cena na domaćem tržištu dostigla 22,5 dinara za kilogram bez PDV-a, a na početku žetve bila je oko 13 dinara.

I ovogodišnji prinosi nekih biljnih kultura manji su od očekivanih i od višegodišnjih proseka, napominje Stanković. Suša je umanjila rod kukuruza, soje i suncokreta, ekonomski najznačajnijih, u rasponu za oko 10 do 30 procenata. Prinos ovih kultura u 2013. bio je ipak veći nego prošle katastrofalno sušne godine.

Al. M.

objavljeno: 29.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.