Izvor: B92, 14.Jun.2010, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvor SE kritikuje stanje na Kosovu

Beograd -- Izvestilac komiteta za politička pitanja Saveta Evrope Bjern fon Sidov u najnovijem izveštaju o situaciji na Kosovu ističe veoma loše stanje u vladavini prava.

Švedski diplomata navodi i probleme kao što su položaj manjinskih naroda, kršenje ljudskih prava, nezavisnost sudstva, korupcija i trgovina ljudima.

Sidov u izveštaju koji će biti predstavljen poslanicima Skupštine SE, pre svega insistira na standardima, a ne na statusu Kosova, prema kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naglašava neutralnost SE, uz poštovanje Rezolucije 1244 SB.

"To je osnovna premisa mog izveštaja. Posle deklaracije o nezavisnosti tražio sam da se u SE i u Parlamentarnoj skupštini pronadje zajednički pravni imenitelj, a njegov moto je: standardi, a ne status. Zato sam se definitivno fokusirao na standarde, a ostavio po strani pitanje statusa, o kojem drugi treba da donose ocene", rekao je Sidov u intervjuu za "Novosti".

On kaže da je u svom izveštaju pre svega, istakao oblasti koje zaista treba da budu reformisane da bi omogućile svim ljudima na Kosovu da žive po evropskim standardima.

Sidov je naveo da mu je veoma drago što su njegov izveštaj, celim tokom njegove izrade, veoma malo kritikovale srpske kolege u Parlamentarnoj skupštini SE.

"Kada sam pre nekoliko dana u Parizu predstavljao nacrt izveštaja, srpska delegacija nije predložila amandmane. Nekoliko ih je predložio nemački poslanik i svi su se manje-više odnosili na pitanje statusa. Bilo mi je drago što sam mogao da primetim da nije bilo nijednog glasa u njegovu korist. Svi članovi, uključujući i parlamentarce iz Srbije i Rusije, glasali su u korist mog izveštaja, u kojem se ističe princip "standardi, a ne status", rekao je Sidov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.