Izvod iz knjige rođenih - priča o Kišu

Izvor: RTS, 24.Mar.2013, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvod iz knjige rođenih - priča o Kišu

Objavljena knjiga britanskog esejiste Marka Tompsona "Izvod iz knjige rođenih - priča o Danilu Kišu". Tompson je, kaže, želeo da knjigu oblikuje kao seriju eseja zasnovnih na Kišovom "Izvodu iz knjige rođenih", čime bi odao i poštovanje eksperimentalizmu u Kišovom delu.

Biografska knjiga "Izvod iz knjige rođenih - priča o Danilu Kišu", koju je napisao britanski esejista Mark Tompson, objavljena je ovih dana u SAD.

Studiju o Kišu, jednom od najznačajnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jugoslovenskih pisaca dvadesetog veka, objavila je američka izdavačka kuća Kornel juniverziti pres.

"Šetajući se Kalemegdanom jednog davnog zimskog dana pomislio sam da bih mogao da oblikujem knjigu kao seriju eseja zasnovnih na 'Izvodu iz knjige rođenih', Kišovom sopstvenom autobiografskom tekstu", rekao je Tompson agenciji Beta.

Takođe je rekao da je poželeo da tako "oda i poštovanje eksperimentalizmu u Kišovom delu".

Tompson je rekao da je počeo da čita Kišova dela 1987. godine i da objavljuje njihove prikaze, kao i da je knjiga "Peščanik", štampana na engleskom jeziku 1990. godine, na njega ostavila posebno dubok utisak.

"Boraveći u jesen 1993. godine u Beogradu, poželeo sam da pišem o Kišu. Od tada sam počeo da skupljam sve o Kišu i da koristim svaku mogućnost da se sretnem s ljudima koji su ga poznavali", objasnio je autor.

Tompson je napisao više studija među kojima su "Kuća od papira: Kraj Jugoslavije", "Proizvodnja rata: Mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini" kao i "Beli rat: Život i smrt na italijanskom frontu 1915-1919", koja je prodata u oko 50.000 primeraka.

Izuzetno pozitivne prikaze Tompsonove biografije Danila Kiša već su došle iz pera Nadin Gordimer, Adama Zagajevskog, Dušana Makavejeva, Dubravke Ugrešić i nekoliko drugih autora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.