Izvinjavam se za ulogu Holandije

Izvor: B92, 26.Jan.2020, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izvinjavam se za ulogu Holandije"

Holandski premijer Mark Rute rekao je danas da mu je žao zbog uloge njegove zemlje u Holokaustu.

Kako je rekao, kao i zbog toga što nisu ništa učinili protiv progona Jevreja, čime je postao prvi holandski premijer koji se za to zvanično izvinio, prenosi Rojters.

"Sa poslednjim preživelima među nama, izvinjavam se u ime vlade za postupke vlasti u to vreme", rekao je Rute u Amsterdamu prilikom obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Rute je rekao da to čini svestan da nema reči koje mogu da opišu nešto tako strašno kao što je Holokaust.

Ranije holandske vlade uputile su izvinjenje zbog toga kako su Jevreji koji su preživeli zločine Drugog svetskog rata tretirani kada su se vratili kući iz koncentracionih logora, ali su izbegli da osude učešće zemlje u progonu Jevreja i drugih manjina tokom nemacke okupacije.

Previše ljudi u vladajućim institucijama u to vreme samo je sledilo naredbe Nemaca, ne shvatajući posledice njihovih poteza, rekao je Rute.

Oko 102.000 od šest miliona Jevreja koji su ubijeni u Holokaustu bilo je iz Holandije.

"Pitamo se kako je to moglo da se dogodi", rekao je Rute i dodao da su uradili malo.

"Nije bilo dovoljno zaštite, nije bilo dovoljno pomoći, ni dovoljno priznanja', ocenio je Rute.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.