Izvinjavam se, ja sam posvećeni antifašista

Izvor: B92, 14.Mar.2019, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izvinjavam se, ja sam posvećeni antifašista"

Milano -- Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izvinio se zbog izjave koja je protumačena kao pohvala italijanskom fašističkom diktatoru Benitu Musoliniju.

Tajani je za sebe rekao da je "posvećeni antifašista".

Tajani, član stranke Silvija Berluskonija Forca Italija, našao se na udaru kritika pošto je juče rekao da je Musolini, pre nego što je "sledeći Hitlera zaratio sa celim svetom i promovisao rasne zakone", uradio i neke "pozitivne stvari", kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je poboljšanje infrastrukture.

Nakon reakcija u Italiji i van nje, među kojima su bili i pozivi da podnese ostavku, Tajani je na Tviteru najpre naveo da je sramno što su njegove izjave "izmanipulisane". Kasnije se izvinio u izjavi koju je objavio njegov kabinet.

Kako je navedeno, izjava nije bila usmerena na "ulepšavanje antidemokratskog i totalitarnog režima".

"Oduvek sam bio antifašista svim srcem. Uvek sam naglašavao da su Musolini i fašizam najmračnije poglavlje u istoriji prošlog veka", naveo je Tajani.

Tajani je navukao kritike veoma širokog kruga ljudi i institucija, od potpredsednika Evropske komisije Franca Timermansa do Hjuman rajts voča.

Italija je imala problema sa suočavanjem sa fašističkom prošlošću, a neofašističke partije su imale svoju ulogu u posleratnoj Italiji iako je podrška fašizmu postala krivično delo.

Benito Musolini je bio italijanski lider od 1922. do pada i pogubljenja 1945. Stupio je u savez sa nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu i uveo rasne zakone protiv Jevreja, tako utirući put njihovom slanju u logore smrti.

Politikolog iz Rima Đovani Orsina je rekao da je Tajanijeva "neoprezna" izjava možda bila proračunata da privuče glasače ekstremno desničarske Lige na skorim izborima za Evropski parlament.

Orsina je naveo da stranke italijanskog desnog centra posebno karakteriše "odbijanje da demonizuju fašizam".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.