Izumiranje sela - evo šta će država preduzeti

Izvor: Mondo, 23.Maj.2019, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izumiranje sela - evo šta će država preduzeti

Ministar zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je danas mere za sprečavanje pražnjenja sela.

Foto: MONDO/Mario Milojević

Među tim merama su umanjenje ili ukidanje poreza na dodatu vrednost u nerazvijenim i brdsko-planinskim područjima i dodela državne zemlje na korišćenje mladim poljoprivrednicima.

"Zemlja je prirodni, neotuđivi resurs i njenim ustupanjem na korišćenje, mlad čovek u Srbiji može da vidi budućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i da primenom savremenijih tehnologija ostvari što veće prinose", izjavio je ministar na okruglom stolu "Sistem zadruga i seoska samuoprava u Srbiji" u organizaciji Akademijskog odbora za selo u SANU.

Foto: MONDO/Mario Milojević

Krkobabić je Odboru zahvalio na podršci Projektu Vlade Srbije "500 zadruga u 500 sela" koji treću godinu nastoji da kroz pospešivanje zadrugarstva vrati život svim srpskim selima i od njih stvori poželjna mesta za život.

Država formira tim za spas sela, da li je kasno? ANKETA

Akademik Dragan Škorić ocenio je da je akcija oživljavajna sela zadrugarstvom dala odlične rezultate i dodao da će se zajednički napori Akademije i Kabineta ministra nastaviti, kako bi se mladi vratili na selo, kako bi sela Srbije bila napredna i u svojoj proizvodnji se takmičila sa Evropom.

Foto: MONDO/Mario Milojević

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je otvarajući skup da SANU ima otvorena vrata za sve predloge i teme koje se tiču normalnog života, pravih vrednosti i opstanka naše zemlje.

TUGA: Još jedan dokaz da sela odumiru... (FOTO/VIDEO)MONDO REPORTAŽA: Jedna škola, jedan đak (FOTO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.