Izumiranje dinosaurusa počelo pre pada asteroida?

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2016, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izumiranje dinosaurusa počelo pre pada asteroida?

Dinosaurusi su bili u opadanju mnogo pre nego što ih je zbrisao udar asteroida u Zemlju pre 66 miliona godina, navodi se u jednoj studiji.

To je najnoviji doprinos dugotrajnoj raspravi: Da li je asteroid preokrenuo sudbinu te uspešne grupe životinja? Ili su se dinosaurusi već borili za opstanak, a udar asteroida ih je samo gurnuo preko ivice, u izumiranje? Ili bi dinosaurusi ionako u svakom slučaju propali.

Dok su neki tvrdili da je broj dinosaurusa počeo da opada >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pet do 10 miliona godina pre njihove konačne propasti, nova analiza ukazuje da je to počelo mnogo ranije, možda i 50 miliona godina pre katastrofalnog udara asteroida u Zemlju.

Kao vrsta, "oni su izumirali brže nego što su mogle da nastanu nove vrste", rekao je paleontolog Manabu Sakamoto, sa Univerziteta u Redingu, u Engleskoj. Sakamoto je predvodio tim britanskih naučnika koji su analizirali tri velika porodična stabla dinosaurusa u potrazi za dokazima o tome kada je izumiranje postalo veće od pojave novih vrsta.

Utvrdili su da je s većinom grupa dinosaurusa to počelo 50 miliona godina pre asteroida. Dve njihove grupe su se umnožavale i ako se u računicu uključi i to, ukupno vreme izumiranja dinosaurusa se smanjuje na 24 miliona godina pre njihove konačne propasti.

Među grupama u opadanju su bili dvonožni mesožderi kao što je Tiranosaurus reks i ogroman, dugovrati, četvoronožni biljožder, poznate kao Sauropod. Suprotno tome, drugi poznati dinosaurus, Triceratops, pripadao je grupi koja je bila u porastu.

Sakamoto je rekao da nije jasno šta je izazvalo dugoročno opadanje dinosaurusa. Rezultati ukazuju da je udar asteroida tu već ugroženu grupu samo gurnuo u istrebljenje, rekao je on, a da je samo jedna od tih grupa u opadanju i sada živa kroz svoje potomke - današnje ptice.

Smatra se da je asteroid-ubica udario u obalu sadašnjeg meksičkog poluostrva Jukatan, izazivajući ogromne požare i dugotrajan dim koji je na Zemlji blokirao sunčevu svetlost, i promenio klimu.

Većina podataka iz analize je iz Severne Amerike, a deo iz Azije i zapadne Evrope.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.