Izraelski lider poziva na dijalog

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski lider poziva na dijalog

Novi izraelski predsednik Reuven Rivlin pozvao je u Hebronu na dijalog između Izraelaca i Palestinaca

"Teško je zamisliti mogućnost dijaloga u Hebronu. Sećanje na pokolj i krv; krike ranjenih i siročadi deo su stalnog podsetnika koji postoji u kolektivnoj memoriji grada. Međutim, možemo i treba da probamo", navodi se u saopštenju iz Kancelarije izraelskog predsednika, prenela je agencija AFP.

Rivlin je bio u Hebronu da bi zvanično otvorio muzej u jevrejskom naselju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u tom gradu, kojim se obnavlja sećanje na desetine Jevreja koje su ubili ekstremisti 1929. godine.

Tokom boravka u Hebronu, koji se nalazi u sastavu palestinske Zapadne obale, nekoliko desetina ljudi je protestovalo protiv njegove posete i Palestinci su naveli da su izraelski vojnici upotrebili suzavac i gumene metke da bi rasterala demonstrante.

Tokom 1929. godine, palestinski ekstremisti izvršli su masakr nad lokalnim jevrejskim stanovništvom, kada je stradalo između 60 i 70 civila, a preostalo jevrejsko stanovništvo je izbeglo iz grada. Posle šestodnevnog rata 1967. i izraelskog zauzimanja Hebrona, jevrejsko prisustvo u gradu je obnovljeno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rivlin pozvao na dijalog između Izraelaca i Palestinaca

Izvor: Blic, 03.Feb.2015

Novi izraelski predsednik Reuven Rivlin pozvao je u nedelju, u Hebronu, na dijalog između Izraelaca i Palestinaca..."Teško je zamisliti mogućnost dijaloga u Hebronu. Sećanje na pokolj i krv; krike ranjenih i siročadi deo su stalnog podsetnika koji postoji u kolektivnoj memoriji grada. Međutim,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.