Izrael ubrzava izgradnju naselja

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael ubrzava izgradnju naselja

Jerusalim -- Izrael je danas odobrio izgradnju 942 stana u istočnom delu Jerusalima, dan uoči nastavka pregovora s Palestincima.

"Opštinske vlasti su odobrile plan izgradnje 942 stana", rekao je agenciji Frans pres izraelski zvaničnik Josef Pepe Alalu.

Ta odluka je usledila nakon što je izraelska vlada u nedelju najavila izgradnju 1.187 stanova na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Alalu, koji je savetnik opizicione levice, osudio je tu odluku, ocenjujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da predstavlja "provokaciju Palestinaca, Amerikanaca i celog sveta".

Prema nevladinoj organizaciji "Mir sada", ta odluka vlasti obuhvata i mogućnost izgradnje još 300 stanova.

"Vlada sve radi kako bi sabotirala pregovore pre nego što i počnu", kaže predstavnik te NVO Lior Amihai.

Izraelsko-palestinski pregovori treba da sutra budu nastavljeni u Jerusalimu nakon što tokom naredne noći bude oslobođena prva grupa od 26 palestinskih zatvorenika.

Najavu izgradnje stanova na okupiranim palestinskim teritorijama i u istočnom Jerusalimu osudili su Palestinci. Državni sekretar SAD Džon Keri pozvao je sinoć Palestince da "ne reaguju negativno" i insistirao na značaju "brzog povratka" za pregovarački sto.

Keri je podsetio da SAD "smatraju nelegitimnim sva (izraelska) naselja" na palestinskim teritorijama, dodajući da je to juče "veoma jasno" ponovio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Prema izraelskim medijima, najava izgradnje stanova na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu doneta je da bi se umirilo tvrdo krilo vladajuće koalicije koje je protiv oslobađanja Palestinaca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael ubrzava izgradnju naselja

Izvor: Akter, 13.Avg.2013

Izrael odobrio izgradnju 942 stana u istočnom delu Jerusalima, dan uoči nastavka pregovora sa Palestincima

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.