Izrael stoji iza zbacivanja Morsija

Izvor: Vesti-online.com, 20.Avg.2013, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izrael stoji iza zbacivanja Morsija"

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan optužio je Izrael da stoji iza svrgavanja bivšeg egipatskog predsednika Muhameda Morsija i istakao da ima dokaz za tu tvrdnju.

Izrael je krivac sa zbacivanje Morsija: Redžep Tajip Erdogan, premijer Turske

 

Erdogan je u izjavi za turski dnevnik Tudejs zaman citirao razgovor s jednim "francuskim jevrejskim intelektualcem" 2011, koji je predvideo da Muslimanskom bratstvu neće biti dozvoljeno da vlada čak i ako pobedi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na izborima, "jer demokratija nije glasačka kutija".

 

Pročitajte još:

* Vojska odlučila, Morsi nije predsednik

Erdogan je od početka čvrsti pristalica Morsija, kao primera demokratski izabranog islamskog lidera. On je, takođe, jedan od najžešćih kritičara državnog udara u kojem je bivši egipatski predsednik zbačen s vlasti.

 

Turska i Egipat opozvali su prošle nedelje svoje ambasadore, zbog pogoršanja odnosa dve zemlje. Erdogan, međutim, nije jedini lider koji je optužio Izrael da je iskoristio svoju moć da utiče na događaje u Egiptu.

 

Prošlog vikenda i venecuelanski predsednik Nikolas Maduro optužio je Izrael i SAD da su kovali zaveru da zbace Mursija, kao i da su podsticali nemire u Siriji, prenela je agencija Frans pres.

 

Kao odgovor na egipatsku krizu, Karakas je takođe opozvao svog ambasadora iz Egipta, u znak protesta zbog mera prelazne vlade, koja ima podršku vojske, protiv Morsijevih pristalica i njegovog Muslimanskog bratstva.

 

Vašington kritikovao Erdogana

Vašington je osudio komentare turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana koji je optužio Izrael za zbacivanje egipatskog predsjednika Muhameda Morsija, rekao je portparol Bele kuće.

"Snažno osuđujemo izjave koje je dao Erdogan. Tvrdnje da je Izrael na neki način odgovoran za događaje u Egiptu je uvredljivo, neosnovano i pogrešno", rekao je portparol Bele kuće DŽoš Ernest novinarima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Erdogan okrivio Izrael za svrgavanje Mursija

Izvor: Danas, 21.Avg.2013, 19:43

Iza vojnog puča u Egiptu u kojem je početkom jula svrgnut prvi demokratski izabran predsednik zemlje Muhamed Mursi stoji Izrael, izjavio je turski premijer Redžep Tajip Erdogan, obraćajući se pripadnicima svoje vladajuće Partije pravde i razvoja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.