Izrael slavi 64 godina nezavisnosti

Izvor: B92, 25.Apr.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael slavi 64 godina nezavisnosti

Tel Aviv -- U Izraelu je počela proslava 64. godišnjice nezavisnosti paljenjem baklji na ceremoniji na Brdu Hercl u Jerusalimu.

Prethodno je obeležen jedan od najtužnijih dana u jevrejskom kalendaru - Dan sećanja na poginule vojnike i žrtve terorizma.

Izrael je proglasio nezavisnost 14. maja 1948. godine, dan pre isteka britanskog mandata nad Palestinom. Dan nezavisnosti se, međutim, slavi tradicionalno po jevrejskom kalendaru.

Nad današnjom ceremonijom nadvila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se senka nesreće koja se dogodila na mestu gde se održava, za vreme probe prošle nedelje, kada je dvadesetogodišnja devojka na odsluženju vojnog roka poginula prilikom pada rampe sa reflektorima.

Uoči današnje proslave, objavljeno je da u Izraelu sada živi 7.881.000 ljudi, a u vreme osnivanja države bilo je oko 800.000 stanovnika.

Sudeći po podacima Centralnog biroa za statistiku, Jevreji čine 75,3 odsto stanovništva, odnosno u Izraelu ih živi 5,931, dok Arapa ima 1,623 miliona, što je 20,6 odsto.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je povodom Dana nezavisnosti da jevrejska država ima "milione prijatelja" i Jevreja i nejevreja i zahvalio im se na "nepokolebljivoj podršci".

U video poruci preko Jutjuba Netanijahu je rekao na engleskom jeziku da je Izrael "jedinstven" što ima tako "strastne prijatelje ... za koje je dobrobit, bezbednost i budućnost naše zemlje tako važna".

"Ta strastna podrška je, uz jaku armiju Izraela, slobodnu ekonomiju i dinamično društvo, stub naše nacionalne snage", kazao je on.

Pre proslave Dana nezavisnosti, jutros u 11 sati po lokalnom vremenu, na prodoran zvuk sirene širom zemlje, Izraelci su dvominutnim ćutanjem odali poštu poginulim vojnicima i žrtvama terora. Nakon toga su održane komemoracije na 43 vojna groblja.

Sutra će povodom Dana nezavisnosti vojni muzeji i baze biti otvoreni za javnosti i iznad gradova će leteti avioni. Po tradiciji, Izraelci će proslavljaju taj dan na izletima u nacionalnim parkovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.