Izmišljaju; Rusija o američkom upozorenju

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 13:17

"Izmišljaju"; Rusija o američkom upozorenju

Rusija je danas odbacila upozorenje SAD o novim ruskim nuklearnim kapacitetima u svemiru,

Rusija je upozorenje nazvala "zlonamernom izmišljotinom" i trikom Bele kuće da bi se naterali američki poslanici da odobre više novca za suprotstavljanje Moskvi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Bela kuća, najavljujući zatvoren brifing o "ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti", pokušava da ohrabri Kongres SAD da glasa za nacrt zakona o dodeli novca Ukrajini, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenela je agencija RIA Novosti.

"Uopšte ne mogu da komentarišem ovo... Ali očigledno je da Bela kuća pokušava, na prevaru da navede Kongres da glasa o predlogu zakona o dodeli novca. To je očigledno. Videćemo koje trikove će koristiti Bela kuća", rekao je on.

Istovremeno, Peskov je pozvao da se sačeka ovaj brifing kako bi se videlo da li će nakon njega biti objavljena neka informacija.

Kongres SAD će 15. februara održati zatvoreni brifing o "ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti", navela je ruska agencija.

Televizija ABC, pozivajući se na neimenovane izvore, javila je da se navodno govori o planovima Rusije da postavi nuklearno oružje u svemir.

Američki Senat pod kontrolom demokrata podržao je prošlog četvrtka nacrt zakona kojim bi se Ukrajini, Izraelu i Tajvanu obezbedila pomoć od 95 milijardi dolara bez mera za zaštitu američke granice.

Uprkos podršci senatora, nacrt zakona moraće da razmotri i Predstavnički dom, gde je jaka republikanska opozicija, koja se protivi dodeli novih sredstava Kijevu.

SAD su saopštile Kongresu i saveznicima u Evropi nove obaveštajne podatke u vezi sa ruskim nuklearnim kapacitetima koji bi mogli da predstavljaju međunarodnu pretnju, rekao je juče Rojtersu izvor upućen u to pitanje.

Nove sposobnosti, povezane sa ruskim pokušajima da razviju svemirsko oružje, ne predstavljaju hitnu pretnju za SAD, naveo je izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.