Između zemlje i neba  –  Šarplaninski sky race (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 19.Avg.2016, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Između zemlje i neba – Šarplaninski sky race (FOTO)

Drugi po redu Šarplaninski skaj rejs održan je 13. avgusta na Šar planini, na stazi koja preko najviših vrhova sada povezuje Makedoniju i Kosmet.

Jedna od najtežih i najsurovijih staza za planinsko trčanje na Balkanu duga je 33 km uz 2.600 m visinske razlike.

Ove godine trka je startovala iz Starog sela u Makedoniji, preko vrhova Ljuboten 2.499 mnv., Livadičkog vrha 2.490 mnv i Piribrega 2.525 mnv do cilja koji je bio u Štrpcu, najjužnijoj enklavi Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs <<
Prava nebeska trka, atraktivna staza pokazala je takmičarima pravi duh skajraninga i trčanja između zemlje i neba.

Od ukupno 90 takmičara iz 5 zemalja, trku je u limitu koji je bio 7 sati, završilo svega 60 % takmičara. što dovoljno govori o težini ovog neuporedivo najtežeg skaj rejsa u okviru lige Srbije. Gde treba napomenuti da je ovo i jedna od najviših trka jugoistočne Evrope. Konkurencija je ove godine bila znatno bolja, gde su oboreni mnogi rekordi i zabeležena dobra prolazna vremena najspremnijih takmičara.

Foto: Skyrunning Serbia

Najbolji rezultat ostvario je Kristijan Stošić, atletičar rodom iz Vranja, koji je stazu pretrčao za 4 sata, 15 minuta i 1 sekundu. Drugoplasirani Dušan Bazić sa Kopaonika, ostvario je vreme od 4 sata, 20 minuta i 16 sekundi, dok je trećeplasirani Nikola Ilić iz Beograda, na cilj stigao za 4 sata, 41 minut i 8 sekundi.

Najbrža u ženskoj konkurenciji, a deveta u ukupnom plasmanu, Meri Mirčeska iz Makedonije - Prilepa, ostvarila je fantastično vreme od 5 sati, 15 minuta i 54 sekunde. Drugo mesto zauzela je Nevena Rajković iz Kruševca sa vremenom od 5 sati, 30 minuta i 42 sekunde. Prošlogodišnja pobednica na trci, Marina Nikolić iz Beograda, ove godine je zauzela treće mesto sa vremenom 5 sati, 39 minuta i 17 sekundi.

Foto: Skyrunning Serbia

“Verige sveta”, povezale su narode iz ove oblasti, pokazale lepote takmičarima i dokazale da svi zajedno možemo bolje i zdravije živeti na ovim prostorima, promovisati sport, boravak u prirodi, druženje i saradnju. Konfiguracija terena, visinski profil, nepredvidljivi vremenski uslovi, ispunjavaju sve svetske standarde za organizaciju ovog formata po svetskim standardima.

Najviši vrhovi, prelepa lednička jezera, netaknuta priroda i brojni trkači koji su uživali na stazi pokazali su pun potencijal nacionalnog parka Šar planine za aktivan odmor i boravak u prirodi. Pritom je deo staze prolazio kroz dobro poznati ski centar stare Jugoslavije – Brezovicu. Koji čeka neka bolja vremena a nudi vanserijsko skijanje u toku zimske sezone. Šar planina je i dalje jedna od retkih planina sa raznovrsnom florom i faunom, na kojoj se mogu videti medvedi, divokoze, sitnija divljač, pa čak i najređa vrsta – ris.

Foto: Skyrunning Serbia

Prekogranična saradnja nastavila se i ove godine, između organizatora Skyrunning Asocijacije Srbije, NGO Beli vuk – iz Štrpca i sportskog kluba TREX iz Makedonije.

Ova međunarodna trka održana je uz podršku Opštine Štrpce i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dok je saradnja sa Prištinom i graničnim službama u lokalu protekla u najboljem redu uz međusobno poštovanje.

Foto: Skyrunning Serbia

Sledeća trka lige Srbije je na planini Jadovnik, opština Prijepolje od 26 do 28.avgusta, a više o svemu možete pogledati na sledećem linku http://www.skyrunning-serbia.com/

(Telegraf.rs / PR)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.