Izložba slika Slobodana Sotirova u Pirotu

Izvor: RTS, 27.Jun.2019, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika Slobodana Sotirova u Pirotu

Na četvrtu godišnjicu od smrti akademskog slikara Slobodana Sotirova, u gradskoj galeriji u Pirotu otvorena je izložba njegovih dela. Slobodan Sotirov, učestvovao je na više od 50 samostalnih izložbi širom sveta, a bio je profesor slikarstva na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu.
U delima Slobodana Sotirova od sada će stalno moći da uživaju Piroćanci. Porodica pokojnog umetnika ispunila je njegovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << želju i darivala galeriji u njegovom rodnom gradu 10 slika. Time je oformljen legat Slobodana Sotirova.

"On je ovde završio gimnaziju i prve umetničke korake je ovde napravio. Bio je vezan za Pirot i izložbe je ovde pravio. Slobodan je želeo da Pirotu pokloni slike, nažalost to nije dočekao. Mi smo kao familija rešili da ispunimo njegovu želju. To je deset slika, od toga pet portreta", kaže Dragana Sotirov, supruga.
Akademski slikar Slobodan Sotirov poznat je širom Evrope kao umetnik koji je u svojim delima spajao realizam i apstrakciju. Njegovo delo imalo je tri faze.
"Fazu gde je radio pejzaže, fazu sa apstraktnim kompozicijama i fazu sa mrtvim prirodama, a sve su one bile prožete izradom portreta, s obzirom da je bio poznat kaop izuzetan portretista i da je uradio više od 600 portreta koji su u zemlji i inostranstvu", kaže Radmila Vlatković, direktorka galerije "Čedomir Krstić".
Legat umetnika Slobodana Sotirova jedan je od četiri koje čuva galerija "Čedomir Krstić" u Pirotu. Zbog nedostatka prostora, posebno depoa za čuvanje slika, gradska uprava odobrila je proširenje galerije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.