Izložba o događajima u Srebrenici 1995.

Izvor: Blic, 03.Dec.2010, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o događajima u Srebrenici 1995.

BEOGRAD - Izložba pod nazivom “Teorija 1995“ zasnovana na dugogodišnjem istraživanju događaja u Srebrenici autora Marka Peljhana otvorena je večeras u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Slovenački konceptualni umetnik Marko Peljhan, po profesiji pozorišni i radio režiser, dobitnik je brojnih nagrada na mnogim bijenalima i festivalima. Od svojih ranih radova Peljhan se bavi sukobima u bivšoj Jugoslaviji sa veoma određenog stanovišta vojnih i taktičkih medija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Hteo sam da ovu temu prikažem sa vojne tačke gledišta, kroz telekomunikacije, jer smatram daje ova operacija bila moguća upravo zato što je izvedena na kraju XX veka, a sa druge strane ova instalacija je dokazno gradivo da je bilo ratnih zločina. Veoma mi je drago da je izložba postavljena u Beogradu jer se bavi temom koja je veoma važna za Srbiju - rekao je Peljhan.

Ovom instalacijom Peljhan je pokušao da rekonstruiše kretanja trupa za vreme vojnih operacija i masovnih pogubljenja tokom rata u bivšoj Jugoslaviji i izloži arhiv dokumenata o masakru i njegovim posledicama, analizirajući i ulogu međunarodne zajednice u ovom ratu, kao i načine korišćenja najsavremenije tehnike modernog ratovanja.

Na izložbi je predstavljeno 12 tabli koje analiziraju komunikacije, komandne i kontrolne mreže vojske u napadu i konkretne presretne informacije, kao i položaje i operacije presretača.

Drugi deo postavke čine dokumenta i beležnice koje su sastavile jedinice bosanske vojske za taktičko presretanje.

Doživljaj izložbe upotpunjuju audio snimci, a poseban deo čini biblioteka koja otkriva širi kontekst zločina i otkriva više o žrtvama i njihovim počiniocima.

Rad je rezultat dugogodišnjeg istraživanju događaja, uključujući i dokumenta dobijena od Međunarodnog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji i Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.