Izložba kolaža u Grafičkom kolektivu

Izvor: RTS, 23.Nov.2009, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba kolaža u "Grafičkom kolektivu"

Otvorena prva beogradska izložba kolaža Hode Hoseini. Kombinovanjem lišća i štapića mlada iranska umetnica stvara ilustracije.

Izložba kolaža mlade iranske umetnice Hode Hadadi otvorena je u galeriji "Grafički kolektiv", u okviru pratećeg programa ovogodišnje jubilarne izložbe "45. Zlatno pero Beograda-10. Međunarodni bijenale ilustracije".

Ovo je prva samostalna izložba Hadadijeve, dobitnice "Gran pria" na prethodnoj izložbi "Zlatno pero Beograda", u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << srpskoj prestonici.

Otvarajući izložbu, u prisustvu autorke, ilustrator Milan Pavlović ocenio je da Hadadijeva izvanredno vlada svim sredstvima likovnog izražavanja i sa magičnim osećajem i orijentalnom prefinjenošću od apstraknih predmeta stvara predivnu sliku.

"Hadadijeva poseduje redak talenat da od štapića i lišća napravi nešto potpuno drugačije, što menja naš doživljaj oblika i boja, stvarajući vrhunske ilustracije", dodao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, iranska ilustracija je poslednjih godina poprimila veliki značaj na svetskoj umetničkoj sceni.

Pavlović je istakao da iranski umetnici sa uspehom izlažu na svim velikim izložbama u Evropi, u Bratislavi, Bolonji, Portrugalu, i svake godine na nekoj od tih manifestacija jedan iranski umetnik bude nagrađen.

Tridesettrogodišnja umetnica diplomirala je na grafičkom odseku na Univerzitetu u Teheranu. Piše priče i pesme za decu i radi kao ilustrator i pisac za dečije magazine. Dobitnica je mnogobrojnih međunarodnih nagrada za ilustraciju.

Izložba u Galeriji "Grafički kolektiv" biće otvorena do 10. decembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.