Izložba Gojinih grafika

Izvor: RTS, 25.Feb.2012, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Gojinih grafika

U Institutu Servantes otvorena izložba grafika jednog od najznačajnijih španskih slikara Fransiska de Goje. Posetioci će moći da vide 82 grafike pod zajedničkim imenom "Užasi rata i ratna fotografija".

Izložba grafika španskog umetnika Fransiska de Goje pod nazivom "Goja, hroničar svih ratova - užasi rata i ratna fotografija" otvorena je u Institutu Servantes.

Direktor Instituta Servantes Antonio Lasaro Gonsalo je rekao da se izložene litografije mogu porediti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa ratnom fotografijom, dodavši da su u Gojino vreme postojali umetnici koji su obrađivali temu rata, ali su je prikazivali na jedan ''herojski način''.

"Goja je jedan od prvih umetnika koji je prikazao drugu stranu rata, prikazao je jednu tugu i nesreću koja pre svega utiče na obične ljude", ocenio je Gonsalo.

Gonsalo je objasnio da je ova izložba počela svoju svetsku turneju još 2010. godine i da je želeo da izložba bude prikazana u Beogradu, ne samo zbog teme kojom se bavi i koja je veoma važna, već i zbog same umetničke vrednosti ovih litografija koje su među prvim kopijama koje su nastale na osnovu Gojinih ploča.

Autor izložbe Huan Bordes je objasnio da sam Goja nije mogao ove radove da objavi tokom svog života zbog tadašnjeg režima i da su se oni pojavili nakon umetnikove smrti, naglasivši da je on jedan od prvih umetnika koji je govorio protiv rata, prikazivao užase koje je rat donosio i koji nije glorifikovao rat.

Izložba obuhvata 82 grafike rađene u bakrorezu koje pokazuju sav besmisao i užase rata, u ovom slučaju španskog rata protiv Napoleonovih trupa (1808-1814).

Na izloženim litografijama prikazane su silovane žene, žene koje se bore i one koje brane svoju decu, stravična glad koju je pretrpeo Madrid 1811. godine, a koju je takođe preživeo i sam Goja, kao i metafore životinja kojima je Goja predstavljao posleratni period kritikujući apsolutistički režim koji je uveo Fernando sedmi.

Izložbom grafika, koja će biti otvorena do 31. marta i koja je organizovana u saradnji sa Akademijom lepih umetnosti "San Fernando" iz Madrida, Institut Servantes uključio se u obeležavanje 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivu Andriću, koji je bio veliki ljubitelj španskog slikara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hit izložba: Gojine grafike u Beogradu do 31. marta

Izvor: Blic, 26.Feb.2012, 17:55

Izložba grafika čuvenog španskog i svetskog slikara Fransiska de Goje (1746-1828), otvorena u petak uveče u Institutu „Servantes“ u Beogradu, prirodno, privukla je i privlači veliku pažnju. ..Pod nazivom „Užasi rata i ratna fotografija" izložena su 82 rada proslavljenog umetnika, a...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.