Izložba Depo arhiva Srbije - nova saznanja

Izvor: RTS, 15.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Depo arhiva Srbije - nova saznanja"

Otvorena izložba "Depo arhiva Srbije - nova saznanja", na kojoj je predstavljen deo nesređene i neobrađene arhivske građe. Za sledeću godinu najavljeno otvaranje izložbe na kojoj će biti predstavljena dokumenta iz arhivskog fonda Zoran Đinđić.

Izložba "Depo arhiva Srbije - nova saznanja" otvorena je danas u Arhivu Srbije u Beogradu.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić rekao je prilikom otvaranja izložbe da "dokumenti nisu papiri, već živi ljudi", a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da dokumenta koja su predstavljena na izložbi to i potvrđuju.

Izložba je, prema Perišićevim rečima, priređena povodom Dana arhiva u Srbiji, ali i obeležavanja 110 godina od prvog Zakona o državnom arhivu Kraljevine Srbije.

"Beograd je najreferentniji arhivski centar za istoriju Balkana, ali i za istoriju hladnog rata, zbog političke pozicije u kojoj se tadašnja Jugoslavija nalazila", istakao je Perišić i dodao da je na izložbi predstavljena građa bez signature, koja je više decenija nepoznata istraživačima.

Predstavljena su i dokumenta koja su tokom Prvog i Drugog svetskog rata odneta iz Srbije, a vraćena su tek osamdesetih godina 20. veka.

Značaj Arhiva Srbije

"Arhiv Srbije predstavlja uzbudljiv susret prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, u kome se ne čuvaju samo dokumenta iz istorije već i putokazi za budućnost i dokumenti koja će ostati za buduće generacije", rekao je vršilac dužnosti predsednika Upravnog odbora Arhiva Srbije Dragor Hiber.

Hiber je pozvao državu i institucije da misle na značaj Arhiva Srbije i da omoguće da on što bolje funkcioniše, a da se pravnim aktima uredi da arhivska građa, kao i fondovi Bezbednosno informativne agencije koji se čuvaju u Arhivu, na pravi način budu dostupni javnosti.

"U Arhivu je otvoren i arhivski fond Zorana Đinđića, u kome se nalaze dokumenta koja je pokojni premijer svojom rukom sačinio, a koja predstavljaju svedočanstva naše budućnosti", rekao je Hiber.

Direktor Arhiva Miroslav Perišić najavio je da će tokom marta 2009. godine biti otvorena izložba na kojoj će biti predstavljena dokumenta iz arhivskog fonda Zoran Đinđić.

Posetioci izložbe u Arhivu Srbije imaju prilike da vide Londonski ugovor iz 1913. godine, akta austrijske administracije u Beogradu (1721-1738), pisma kneginje Ljubice i kneza Mihaila Milošu Obrenoviću u Beč, šifrovani telegram austrijskom diplomatskom predstavniku u Beogradu povodom ubistva kneza Mihaila.

Na izložbi su predstavljeni i deo Zapisnika tajne sednice Narodne skupštine održane 14. jula 1878. godine povodom odluka Berlinskog kongresa, pisma Nikoli Pašiću, dnevnike i beležnice srpskih oficira iz Balkanskih ratova, albume sa fotografijama iz Balkanskih ratova i drugi materijal.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i savetnik predsednika Republike Srbije i bivši ministar za kulturu Vojislav Brajović, supruga pokojnog premijera Zorana Đinđića, Ružica Đinđić, bivši direktor Bezbednosno informativne agencije Rade Bulatović i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.