Izložba DONUM, fantazmi u drvetu

Izvor: Megafon.co, 16.Jan.2020, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba DONUM, fantazmi u drvetu

Izložba DONUM, fantazmi u drvetu, biće svečano otvorena u četvrtak 16. januara 2020. godine, u Galeriji Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 sati. Autor izložbe je Dušan Milić.
“Donum je latinski naziv za DAR. Ono što nam je od Boga dato u vidu sposobnosti, smisla za nešto, darovitosti ili veštine. Dušan Milić je čovek koji poseduje dar za umetnost. Dar koji ga navodi da u prirodi prepozna i iz prirode preuzme ono što ona nudi. U vezi sa tim, Dušan od rane mladosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << realizuje skulpture u drvetu, duboreze, enformel. Oslobađanjem forme koju je u prirodi prepoznao, nadograđuje svojom maštom i fantazijom, a produkt toga jesu serije inspirisane srpskim narodom, aktovi i mitološka bića koje alegorijski prikazuje Kao takve, ove skulpture nude razmiljanja o stvaranju sveta, požudi, težnji, veri i verovanjima. Ali ujedno i izmešta iz materijalnog sveta što je jednim delom stvaraocu bio cilj”, kaže Anita Milić
O autoru Dušan Milić rođen je 31. decembra 1956. godine u Zaječaru. Danas je u penziji i posvećen je likovnom stvaralaštvu. Duborezom se sporadično bavi od 1972. A aktivno stvara od 1999. godine. Od 2003. godine bavi se slikanjem od drvenih strugotina u mozaik tehnici, što ga čini jedinstvenim u Srbiji. Član je udruženja Radnika umetnika Srbije iz Gornjeg Milanovca i Udruženja likovnih umetnika Vane Živadinović iz Bora. Sa skulpturom „Vera” učesnik je Republičke smotre 2016. u Beogradu. Učesnik je više kolektivnih izložbi u regionu Timočke Krajine. Prvu samostalnu izložbu realizovao je na Danima evropske baštine 2006. godine u Majdanpeku. Pre izložbe Donum, izlagao je samostalno skulpture u drvetu u Galeriji Narodne biblioteke Bor 2017. godine.
Foto – NKC

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.