Izlazak iz krize još daleko

Izvor: RTS, 14.Okt.2009, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlazak iz krize još daleko

Ekonomisti procenjuju da će industrijska proizvodnja ove godine biti 13 odsto manja od prošlogodišnje, a pad bruto domaćeg proizvoda od 4,5 do 5 procenata, a ne tri, kako je prognozirao ministar Dinkić.

Još se ne može govoriti o rastu proizvodnje. Iluzija je da smo na putu oporavka kažu stručnjaci Ekonomskog instituta.

Ekonomisti procenjuju da će industrijska proizvodnja ove godine biti 13 odsto manja od prošlogodišnje, a pad bruto domaćeg proizvoda od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 4,5 do 5 procenata, a ne tri, kako je prognozirao ministar Dinkić.

Porast proizvodnje u avgustu rezultat je pokretanja proizvodnje u smederevskom "JU-ES Stilu". Problem je što do toga nije došlo usled veće tražnje za čelikom na svetskom tržištu, već zbog kvara u železari u Košicama.

Sve ostale grane industrije i dalje stagniraju ili opadaju, što znači da oporavka još nema.

"Mi možemo da razgovaramo o dinamici oživljavanja naše proizvodnje kada se ona desi u okruženju, jer je to uslov da dođu krediti i investicije i da se otvori prostor za plasman naših proizvoda", kaže ekonomista Stojan Stamenković

Stamenković navodi da će ekonomska politika za sledeću godinu biti određena u predstojećim razgovorima sa MMF-om. Penzije će ostati zamrznute, plate i potrošnja će i dalje padati kao i broj zaposlenih. Država bi trebalo da smanji potrošnju i poveća investicije.

"Naša vlada to neće predložiti. Predložiće neke mere štednje. Bojim se da to MMF-u neće biti dovoljno, insistiraće na povećanju PDV-a i naša vlada će to morati da prihvati", naglasio je  Stamenković.

"Sve pretpostavke za svetsku krizu su iste kao i prošlog septembra. Ne daj bože da prekinemo aranžman, jer u slučaju novog sloma nećemo moći da računamo na njegovu podršku", kaže ekonomista Miroslav Zdravković.

"Aranžman nam obezbeđuje kredibilitet i priliv sredstava od međunarodnih finansijskih institucija, poput Svetske banke i Investicione banke", kaže ekonomista Miladin Kovačević.

Ekonomisti smatraju da je ključno pitanje da li će i kako Srbija uspeti da privuče više investicija, jer će one ove godine biti gotovo za četvrtinu manje nego lane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.