Izgledi Hrvatske za članstvo u EU rastu

Izvor: Southeast European Times, 09.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgledi Hrvatske za članstvo u EU rastu

Hrvatski samit 2008. u Dubrovniku oraspoložio je zagovornike članstva zemlje u EU.

09/07/2008

Ivo Šćepanović za Southeast European Times iz Zagreba -- 09/07/08

Opadajući optimizam kada su u pitanju izgledi Hrvatske za prijem u EU nakon irskog odbacivanja Lisabonskog sporazuma u junu dobio je preko potrebni podsticaj na Hrvatskom samitu 2008. održanom prošlog vikenda. Premijeri Albanije, Hrvatske, Mađarske, Kosova, Crne Gore i Slovačke, kao i gruzijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << predsednik Mikail Sakašvili, okupili su se u Dubrovniku povodom tog značajnog događaja.

"Hrvatska će završiti tehnički deo pregovora do kraja 2009; međutim, biće potrebno još godinu dana za ratifikaciju i pristupanje EU," rekao je Dejvid Dejli, šef Odeljenja za Hrvatsku u Generalnoj administraciji Evropske komisije.

"Ima još vremena da se pronađe rešenje problema uzrokovanih Lisabonskim sporazumom. Hrvatska ne bi trebalo da bude zbunjena na svom evropskom putu," ukazao je Dejli, koji je takođe podsetio hrvatske zvaničnike na značaj borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Njegove reči pozdravili su hrvatski zvaničnici koji su prisustvovali konferenciji, koja je bila fokusirana na evropske perspektive regiona i pitanja vezana za bezbednost, napredak i prosperitet.

"Hrvatska nije obeshrabrena time što neke zemlje članice EU nisu odobrile Lisabonski sporazum. EU uvek pronalazi rešenja ozbiljnih problema, tako da verujem da će to učiniti i ovog puta … ne samo zbog novih članova, nego zbog sebe," izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader je takođe rekao da zemlje jugoistočne Evrope imaju pravo da ostvaruju svoje ciljeve i da je integracija regiona u EU u zajedničkom interesu i EU i Balkana.

Siguran sam da će svih 27 zemalja prihvatiti Lisabonski sporazum. Takođe se nadam da će se to desiti tokom pregovaračkog procesa Hrvatske", dodao je Sanader

Konferencija je takođe okupila predstavnike 30 drugih zemalja, uključujući one iz EU i NATO-a. Broj visokih zvanica pokazao je da proširenje EU ne mora da bude u direktnoj vezi sa Lisabonskim sporazumom.

"Proširenje EU može da se nastavi čak i bez Lisabonskog sporazuma. To je pitanje političke volje, a ne pravno pitanje. Hrvatska nema čega da se plaši, jer Irci nisu rekli ne zbog zapadnog Balkana," izjavio je potpredsednik češke vlade Aleksandar Vondra. On je takođe dodao da za Hrvatsku ne postoji drugi put osim pridruživanja EU.

Slovački premijer Robert Fiko složio se da zastoj Lisabonskog sporazuma ne bi trebalo da blokira članstvo Hrvatske u EU. "EU treba da bude spremna da prihvati Hrvatsku kada Zagreb ispuni zvanične kriterijume za članstvo," rekao je Fiko.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.