Izglasani zakoni o Vladi

Izvor: RTS, 11.Mar.2011, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izglasani zakoni o Vladi

Poslanici srpskog parlamenta usvojili Izmene zakona o Vladi i Zakon o ministarstvima. Opozicija nije prisustvovala glasanju. Prema usvojenim izmenama, svi članovi Vlade dužni da u javnosti izražavaju i zastupaju njene stavove.

Skupština Srbije usvojila je Izmene zakona o Vladi i Zakon o ministartsvima, čime je stvoren preduslov za rekonstrukciju Vlade, koja će ubuduće imati 17 ministarstva i 21 člana. Premijer Cvetković biće, istovremeno, i ministar finansija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U Skupštinu Srbije stigle su ostavke 14 ministara, upućene iz kabineta premijera Mirko Cvetković.

Među njima se nalaze ostavke ministara koji ostaju bez funkcija kao i onih čijim će se ministarstvima pridodati resori.

Skupštini će, tokom popodneva, biti upućena i imena kandidata za ministre rekonstruisane Vlade.

Republička izborna komisija je, na današnjoj sednici, dodelila poslanički mandat pravnici Mariji Bugarčić iz Guče, sa izborne liste Liberalno-demokratska partija - Čedomir Jovanović, radi popune upražnjenog poslaničkog mesta.

Bugarčićeva će funkciju poslanika ubuduće obavljati umesto preminulog poslanika Demohrišćanske stranke Srbije Vladana Batića koji je, takođe, izabran sa izborne liste LDP-a - Čedomir Jovanović.

Članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi Vlade, kako je predviđeno usvojenim izmenjenim Zakonom o Vladi, dužni su da u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade.

Odluku vlade u javnosti mora da zastupa i član tog izvršnog tela koji je glasao protiv nje ili je bio uzdržan, a informacije o radu vlade ne mogu se davati suprotno načinu određenom njenim poslovnikom.

Izmene su napravljene i kada je reč o generalnom sekretaru vlade, pa je sada predviđeno da mu mandat prestaje postavljenjem novog, ostavkom ili razrešenjem.

Ta rešenja, kako smatra predlagač, obezbediće delotvorniji rad Vlade Srbije. Cilj zakona, kako je navedeno u obrazloženju, jeste racionalnija i funkcionalnija organizacija organa državne uprave kako bi oni radili efikasnije, ali i smanjenje javnih rashoda.

Usvojeni zakoni stupiće na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku. Zakonski Predlog o vladi podržalo 129, a o ministarstvima 127 poslanika.

Opozicija kritikovala predložene odredbe

U raspravi koja je prethodila glasanju, opozicija je oštro kritikovala predložene odredbe, dok su stranke vladajuće koalicije poručile da će one doprineti efikasnijem radu Vlade.

Iz redova opozicije čule su se zamerke na dosadašnji rad premijera Mirka Cvetkovića i drugih članova vlade, kao i na zakonsku odredbu kojim se za ministre propisuje obaveza da u javnosti zastupaju stavove Vlade.

Poslanici Srpske napredne stranke i Liberalno-demokratske partije zatražili su smanjenje broja ministarstava na 12, kao i da se resori prekomponuju, dok su radikali tražili da se uspostavi novo ministarstvo - za izbegla, raseljena i prognana lica.

Liga socijaldemokrata Vojvodine predložila je da se resoru ekonomije, umesto regionalnog razvoja, pripoji razvoj statističkih regiona i tako nadležnosti ministarstva ograniče na jedine regione koje ustavni i pravni sistem Srbije poznaje - statističke.

Parlament bi u ponedeljak trebalo da razmatra premijerove predloge imenovanje ministara, najavila predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Polemika o obavezi ministara

Poslanici opozicije zatražili su da se iz predloženog Zakona o Vladi izbriše odredba po kojoj je ministar dužan da u javnosti zastupa odluku Vlade i ako je glasao protiv nje, jer je to rešenje, kako su naveli, protivustavno. Vladajuća koalicija ocenila je da je Vladi potrebno jedinstvo i da je ta odredba u skladu sa evropskim standardima.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić ocenio je da postoje dvostruki standardi za poslanike i članove vlade, navodeći da poslanik ima slobodan mandat, a ministar obavezu da umesto onoga što misli kaže ono za šta je glasala Vlada.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević naveo je da se predloženom izmenom uvodi jednoumlje u višepartijski sistem.

Poslanik DS-a Srđan Milivojević odgovorio je da je potrebno ispoljiti jedinstvo u javnosti i poručio poslanicima opozicije da pogledaju poslovnik ruske i vlada zemalja EU, pa da će videti kakvi su demokratski principi.

Poslanici SNS-a zatražili su da se amandmanima broj ministarstava smanji na 12, čime bi se, kako su naveli, godišnje uštedelo četiri miliona evra. Naprednjaci su amandmanom zatražili i da član vlade ne može da bude na drugoj javnoj funkiciji, niti da obavlja delatnost koja je nespojiva sa dužnošću člana vlade.

Srpska radikalna stranka je, takođe, zatražila da se iz zakona izbriše odredba po kojoj je poslanik dužan da zastupa stavove vlade u javnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada će imati 17 resora, a 21 člana

Izvor: Blic, 11.Mar.2011

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o ministarstvima, kojim je predviđeno da rekonstruisana Vlada Srbije ima 17 ministarstava...Vlada će imati ukupno 21 člana. Rekonstruisanu vladu činiće ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrasnjih poslova, finansija, pravde, kao i ministarstvo poljoprivrede,...

Nastavak na Blic...

Skupština sutra bira Vladu

Izvor: RTV Pink, 11.Mar.2011

Ministri sutra polažu zakletvu. . . Skupština Srbije trebalo bi u ponedeljak, 14. marta da izabere članove Vlade Srbije čime će biti završena njena rekonstrukcija. Republički parlament prethodno će na sednici, koja počinje u 10 sati, konstatovati ostavke ministara, koji su ostali bez resora...

Nastavak na RTV Pink...

Stigle ostavke ministara i izmene u Vladi

Izvor: Vesti-online.com, 11.Mar.2011

U republičkom parlamentu danas je, nakon višednevne rasprave ispresecane polemikama, odlučeno da rekonstruisana vlada, umesto dosadašnjih 24, ima 17 ministarstava i 21 člana, kao i da premijer istovremeno može biti i ministar...Izmene Zakona o vladi dobile su podršku 129 poslanika, a Zakona o...

Nastavak na Vesti-online.com...

REKONSTRUISANA VLADA SA 21 ČLANOM DOBILA VEĆINU

Izvor: Kurir, 11.Mar.2011

BEOGRAD - U republičkom parlamentu danas je, nakon višednevne rasprave ispresecane polemikama, odlučeno da rekonstruisana vlada, umesto dosadašnjih 24, ima 17 ministarstava i 21 člana, kao i da premijer istovremeno može biti i ministar...Izmene Zakona o vladi dobile su podršku 129 poslanika, a...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.