Izglasani sastavi delegacija i RIK-a

Izvor: RTS, 02.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izglasani sastavi delegacija i RIK-a

Skupština Srbije utvrdila sastav devet stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama. Za odluku je glasao 151 poslanik, protiv je bilo 48, nije glasalo devet, a uzdržan je bio jedan poslanik. Imenovani i članovi RIK-a. Šefovi poslaničkih grupa sa direktorom RTS-a Aleksandrom Tijanićem dogovorili formiranje radne grupe koja bi ustanovila pravila budućih TV prenosa zasedanja.

U Skupštini Srbije održan je sastanak šefova poslaničkih klubova sa generalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << direktorom Radio-televizije Srbije Aleksandrom Tijanićem kako bi se postigao dogovor o prenosu skupštinskih zasedanja.

Postignut je dogovor o formiranju radne grupe koja bi ustanovila pravila za buduće TV prenose parlamentarnih debata, tako da gledaoci budu pravovremeno informisani, a da proframska šema RTS-a ne bude narušena.

Sastanak je zakazala predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, posle zahteva većine poslaničkih grupa da se obezbedi javnost u radu Parlamenta, odnosno direktni TV prenosi.

Parlament je tokom protekle sedmice radio skraćeno, jer RTS, zbog prenosa sportskih događaja, nije bio u mogućnosti da direktno prenosi ceo tok sednice, a poslanici nisu pristali na odloženi prenos.

Direktor RTS-a uputio je pismo sekretaru Skupštine Veljku Odaloviću u kome je predložio razmatranje mogućnosti za trajno rešenje koje je u skladu sa zakonima, a koje mora da sačuva autonomnost Javnog servisa i istovremeno srpskoj javnosti omogući direktan uvid u rad Skupštine.

U Skupštini Srbije završeno je glasanje o sastavu stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Za odluku je glasao 151 poslanik, protiv je bilo 48, nije glasalo devet, a uzdržan je bio jedan poslanik.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović je navela da se prilikom sastava delegacija vodilo računa o proporcionalnoj zastupljenosti političkih stranaka.

Za šefa Delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izabran je poslanik liste "Za evropsku Srbiju" Dragoljub Mićunović, a za zamenika šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić.

Delegaciju čine predsednik poslaničke grupe SRS Dragan Todorović, poslanik G17 plus Željko Ivanji i predsednici poslaničkih grupa "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić, SPS-JS Branko Ružić i LDP Čedomir Jovanović.

Za zamenike članova delegacije izabrani su poslanici Miloš Jevtić, Nataša Vučković i Bojan Kostreš iz poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju", Nataša Jovanović i Vjerica Radeta iz SRS, Velimir Ilić iz NS i Elvira Kovač iz Poslaničke grupe manjina.

Delegaciju Parlamentarne skupštine OEBS-a predvodi šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić, a za njenog zamenika izabrana je Gordana Čomić ZES.

Tu delegaciju čine Meho Omerović ZES, Gordana Pop Lazić SRS, a zamenici su Vuk Dinčić ZES Milorad Buha iz SRS, Radojko Obradović iz DSS i Đorđe Milićević SPS-JS.

Za šefa delegacije Parlamentarne skupštine NATO, koja ima pet članova i pet zamenika, određen je Marko Đurisić ZES, a za njegovog zamenika Zoran Krasić iz SRS.

Članovi su: Vlajko Senić iz G17 plus, Dragan Šormaz DSS, Dušan Bajatović SPS -JS, a zamenici Konstantin Samofalov (ZES) , Edit Šerifov ZES, Jadranko Vuković SRS, Božidar Delić "Napred Srbijo" i Srđan Spasojević NS.

Delegaciju Skupštine Zapadnoevropske unije čine šef delegacije Vesna Marjanović ZES i član Aleksandar Martinović SRS.

Delegaciju Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje predvodi Aleksandar Vlahović ZES, a pored njega izabrani su Dejan Mirović SRS, Milan Đokić G17 plus, Nenad Popović DSS, Jorgovanka Tabaković "Napred Srbijo", Bajram Omeragić-poslanički klub manjina).

U Delegaciju Interparlamentarne unije izabrano je šest članova, a čine je šef poslaničkog kluba ZES Nada Kolundžija, Jelena Trivan ZES, Elena Božić Talijan Boris Aleksić SRS, Željko Tomić DSS, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović , Vesna Pešić LDP i Momo Čolaković kao predstavnik PUPS-a.

Delegaciju za Interparlamentarnu skupšitnu pravoslavlja čine Aleksandar Čotrić ZES i Ognjen Mihajlović SRS.

Delegacija Parlamentarne skupštine Mediterana ima pet članova i to su Maja Laušević ZES, Nikola Žutić SRS, Saša Milenić G17, Mićo Rogović "Napred Srbijo" i Jasmina Milošević SPS-JS.

U Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative, srpsku delegaciju predvodi Ivan Jovanović ZES, a u njoj su Boško Ristić ZES, Paja Momčilov SRS, Miroslav Markićević NS, Đuro Perić PUPS.

Imenovani članovi RIK-a

Imenovani članovi RIK-a i njihovi zamenici Skupština Srbije ponovo je danas imenovala Sonju Brkić za predsednicu Republičke izborne komisije (RIK), a imenovano je i 17 članova te komisije i 16 zamenika članova.

Zamenik predsednika RIK-a biće Slavoljub Milenković iz Srpske radikalne stranke.

Članovi RIK-a iz Demokratske stranke biće Snežana Malović, Ivan Šebek, Dragan Radulović, Tamara Tripić, a njihovi zamenici Igor Jovičić, Slaviša Vojinović, Irena Ljubomirović i Nebojša Budić.

Iz SRS članovi RIK-a biće Biljana Krasić, Marica Savić i Željka Radeta, a njihovi zamenici Karmen Ćuk, Milan Terzić i Jelica Baković.

Član RIK-a iz SRS biće i Nikola Dobrijević, a njegova zamenica biće Marina Đukanović iz Srpske napredne stranke.

Iz G17 plus član RIK-a biće Miodrag Petrović, a njegov zamenik Željko Grošeta, takođe iz G17 plus.

Član RIK-a iz G17 plus biće i Aleksandar Nikolić, a njegov zamenik Ilija Davidović iz SPO.

Član RIK-a iz SNS biće Dejan Đurđević, a njegova zamenica Smiljana Stojiljković, takođe iz SNS-a.

Iz Liberalno demokratske partije član RIK-a biće Žarko Bogdanović, a njegov zamenik Savo Pilipović, takođe iz LDP-a.

Jovo Popović biće član RIK-a iz Nove Srbije, a njegov zamenik biće Dragiša Okolišanov iz Demokratske stranke Srbije.

Iz DSS-a član RIK-a biće Marko Danilović, a njegov zamenik Đorđe Mamula, takođe iz DSS-a.

Član RIK-a iz Socijalističke partije Srbije biće Miljkan Karličić, a njegov zamenik Vladimir Tasić, takođe iz SPS-a.

Đula Ladocki biće član RIK-a iz poslaničke grupe manjina, a njegova zamenica biće Gordana Radić-Popović iz poslaničkog kluba LSV.

Za člana RIK-a izmenovan je i Dragan Vukmirović iz Republičkog zavoda za statistiku.

Sekretar RIK-a biće Veljko Odalović koji je i skretar Skupštine Srbije, a zamenica seretara RIK-a biće Tamara Stojčević koja je generalni sekretar Vlade Srbije.

Poslanici Skupštine Srbije će se izjasniti i o predlogu G17 plus za izmenu sastava pojedinih skupštinskih odbora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.