Izetbegović i Čović blizu pobede

Izvor: B92, 12.Okt.2014, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović i Čović blizu pobede

Na konferenciji Centralne izborne komisije objavljeni su preliminarni rezultati izbora za članove Predsedništva BiH na kojima je blizu pobede Bakir Izetbegović.

Na osnovu 76 posto obrađenih glasačnih listića Bakir Izetbegović (SDA) imao je 194.450 glasova. Fahrudin Radončić (SBB) 156.499, Emir Suljagić (DF) 88.507, Bakir Hadžiomerović (DF) 58.955, a Sefer Halilović (BPS) 51.108 glasova.

Kandidat SDP za bošnjačkog predstavnika u Predsedništvu BiH Bakir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izetbegović proglasio je pobedu, nakon, kako je rekao, 75 posto prebrojanih glasova.

Lider HDZ Dragan Čović proglasio je pobedu za hrvatskog člana Predsedništva BiH. Čović je rekao da su HDZ i HNS u opštinama i kantonima gde većinom žive Hrvati osvajali 60, 65, 75 pa i do 90 posto glasova.

“Na bazi prebrojanih 75 posto glasova, ja vodim sa 225.000 glasova. Sledeći kandidat ima 75.000 manje glasova, tako da ja mogu da proglasim pobedu za bošnjačkog člana Predsedništva BiH", rekao je Izetbegović.

Potpredsednica SDP BiH Lidija Korać izjavila je večeras da je kandidat te stranke za bošnjačkog člana Predsedništva BiH izgubio u izbornoj trci.

Prema njenim rečima, SDP raspolaže informacijama da slične rezultate za bošnjačkog člana Predsedništva BiH imaju Fahrudin Radončić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) i Bakir Izetbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Korać je rekla da SDP može očekivati isti rezultat kao onaj iz 2010. godine kada su održani prethodni opšti izbori, jer se na političkoj sceni pojavila stranka Demokratska fronta (DF) čiji je predsednik Željko Komšić, bivši potpredsednik SDP-a.

Šef Izbornog štaba SDA Asim Sarajlić, rekao je da Bakir Izetbegović nakon prebrojanih 55 posto glasova vodi sa 40 hiljada glasova ispred Fahrudina Radončića.

Šef Izbornog štaba SBB-a Damir Arnaut, naveo je da Radončić vodi u u trci za bošnjačkog člana Predsedništva u odnosu na Izetbegovića.

Kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Emir Suljagić izjavio je da je Demokratska fronta Željka Komšića postigla istorijski uspeh.

Suljagić je večeras nakon izbora rekao da prema podacima te stranke, DF ima najviše glasova za Parlamentarnu skupštinu BiH, kada je reč o strankama iz Federacije BiH.

On je dodao je da je DF druga stranka po snazi kada je u pitanju Parlament Federacije BiH.

Suljagić je istakao da nijedna stranka posle Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH nakon godinu i po dana postojanja nije postigla uspeh kao Demokratska fronta.

Dodao je da su ponosni na uspeh koalicije Domovina koja je dobila oko 80 posto povratničkih glasova.

"Kada je reč o članovima za Predsedništvo BiH, ja sam trećeplasirani s tim da se glasovi još uvek broje", rekao je Suljagić.

Kandidati za članove Predsedništva BiH su obavili građansku dužnost i glasali na Opštim izborima 2014, a nakon glasanja su izrazili svoja očekivanja. Većina ih je bila optimistična i sa verom u pobedu.

"Očekujem zrele odluke glasača, dakle, da izaberu jednu zrelu ekipu ljudi, koja može napraviti dobre koalicije i konačno ovu zemlju pokrenuti iz ovog raznovrsnog zastoja", poručio je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je kazao da valja izabrati između političara one koji su u najmanju ruku, manje loši.

Fahrudin Radončić, kandidat SBB-a BiH za bošnjačkog člana Predsedništva BiH je rekao das u ovi izbori praznik demokratije, ted a on veruje da će oni biti pošteni i fer.

"Verujem da će građani izabrati nakon toliko patnje, stagnacije, lošeg ekonomskog rezultata i siromaštva, promene", izjavio je Radončić.

Radončić je upitan za eventualna očekivanja kazao da "očekuje spektakularne i velike promene, prozapadnu orijentaciju glasačkog tila i šansu novim političkim energičnijim i sposobnijim snagama".

Emir Suljagić, kandidat za člana Predsedništva BiH ispred Demokratske fronte, nakon glasanja je izraio očekivanje da će pobediti.

"Očekujem da će Demokratska fronta biti prva najveća stranka u Federaciji i očekujem da ću biti član Predsedništva BiH iz reda Bošnjaka", poručio je Suljagić.

Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH I bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić je rekao da očekuje da nakon ovih izbora u BiH neće biti više ništa isto, i da će se desiti radikalne promene nabolje.

Bakir Hadžiomerović, kandidat Socijaldemokratske partije za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Martin Raguž, kandidat za člana Predsedništva BiH ispred HDZ 1990, nakon glasanja u Mostaru je izrazio nadu će izabrani predstavnici nove vlasti brzo povesti Bosnu i Hercegovinu prema evroatlantskim integracijama i da će utemeljiti novu političku kulturu, odgovornost, dijalog i i razvoj zemlje.

Lider HDZ Dragan Čović proglasio je pobedu za hrvatskog člana Predsedništva BiH. Čović je rekao da su HDZ i HNS u opštinama i kantonima gde većinom žive Hrvati osvajali 60, 65, 75 pa i do 90 posto glasova.

Prethodno je objavljeno da on uverljivo vodi u svim većinskim hrvatskim područjima, izjavio je večeras u Mostaru predsednik Izbornog štaba te stranke Nevenko Herceg, preneli su mediji.

On tvrdi da je Čović u nekim područjima osvojio dve trećine glasova, a negde, kao što je to u Širokom Brijegu, preko 80 posto. Rekao je i kako je Čović pobedio u Rami, koja se u javnosti smatra tvrđavom HDZ-a 1990, čiji je lider Martin Raguž.

"Možemo biti prezadovoljni rezultatima i možemo reći da ćemo večeras slaviti ukoliko ne bude izbornog inžinjeringa kao što je to bilo u dva izborna ciklusa", kazao je Herceg.

Istakao je i da su zadovoljni odzivom birača hrvatskog biračkog tela.

"Hrvati su na ove izbore izašli preko 50 posto. Zadovoljni smo izlaskom", kazao je Herceg i naveo da nisu zadovoljni načinom kako je organizovan izborni proces, koji je, po njegovim rečima, dosta složen i dosta spor.

Ilija Cvitanović, generalni sekretar HDZ-a 1990, rekao je da je na osnovu prebrojanih glasova, Raguž vodi u općinama Prozor-Rama, Ljubuški, Usora, Uskoplje, Novi Travnik, Centar Sarajevo i Zenica.

Iz Demokratske fronte dosadašnjeg predstavnika Hrvata u tročlanom Predsedništvu BiH Željka Komšića navode da njihov kandidat u tom telu Emir Suljagić vodi u sarajevskim opštinama Novi Grad i Centar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opšti izbori u BiH: Vode Izetbegović i Čović

Izvor: Blic, 12.Okt.2014

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini su završeni, a stranke u Federaciji BiH objavljuju nezvanične rezultate prema kojima aktuelni bošnjački član Predsedništva BiH i zamenik lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović vodi u većini od 10 kantona...Prema prvim podacima s terena, kandidat...

Nastavak na Blic...

Preliminarni rezultati CIK-a: Izetbegović, Čović i Cvijanović novi članovi Predsjedništva BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Okt.2014, 00:42

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, Željka Cvijanović i Dragan Čović osvojili su najviše glasova u trci za bošnjačkog, srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, pokazali su prvi preliminsrnui nekompletni rezultati sa redovnih biračkih mjesta...Za poziciju bošnjačkog člana predsjedništva...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.