Izetbegović: Inicijativa Vučića je preuranjena

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Avg.2015, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Inicijativa Vučića je preuranjena

SARAJEVO - Inicijativa premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića da se zajednički obilježi stradanje svih žrtava u ratovima izazvanim raspadom Jugoslavije je preuranjena i nedorečena, ocijenio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Istaknuo je da ovoj inicijativi mora prethoditi završetak procesa stabilizacije i normalizacije ukupnih odnosa u regionu.

“Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumijeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << istinsko suočavanje s istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i istorijskih činjenica utvrđenih u tim presudama, i nedvosmislenu osudu aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima, poput inicijativa za održavanje referenduma o otcjepljenju koje dolaze od rukovodstva entiteta Republika Srpska”, smatra Izetbegović.

Dodao je da bez ispunjavanja ovih preduslova Vučićeva inicijativa može voditi relativiziranju karaktera rata i obima zločina počinjenih nad Bošnjacima, zamagljivanju istine o tim zločinima, te amnestiranju od odgovornosti onih koji negiraju te zločine i genocid.

“Takva inicijativa ne bi doprinijela procesu pomirenja, već bi ga suštinski ugrozila i unazadila”, stav je člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, saopšeno je iz Izetbegovićevog kabineta

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Inicijativa za zajednički Dan sjećanja preuranjena i nedorečena

Izvor: Cafe.ba, 11.Avg.2015

- Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je inicijativa premijera Srbije Aleksandra Vučića o zajedničkom obilježavanju stradanja svih žrtava u ratovima izazvanim raspadom Jugoslavije preuranjena i nedorečena, kao i da ne bi doprinijela procesu pomirenja, već bi...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.