Izbeglice u Sibir, dobro i Evropi i Rusiji

Izvor: B92, 15.Sep.2015, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbeglice u Sibir, dobro i Evropi i Rusiji"

Kako broj izbeglica koji pristižu u Evropu raste, različite evropske partije i politički predstavnici predložili su gde bi oni mogli da budu i smešteni.

Iako su skloništa i privremena prihvatilišta izgrađena širom Evrope, pojedini političari dali su i neke “nesvakidašnje“ predloge, piše “Raša tudej“.

Norveška partija Zelenih želi da izbaglice budu smeštene na norveški arhipelag Svalbard, koji se nalazi na krajnjem severu, u blizini Arktika. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Na toj teritoriji živi oko 2.600 ljudi. Međutim, ekonomija je u stalnom padu, a industrija uglja “na izdisaju“.

Predstavnik Zelenih na ovom arhipelagu Espen Klungset Rotevat je naveo da bi dovođenje ljudi imalo značaj za poslovni sektor.

Sa druge strane, američki predavač i urednik magazina “Progres Report“ Fred Foldvari došao je na drugu ideju. On je naveo da je ruski Sibir “pogodno mesto za smeštaj izbeglica sa Bliskog istoka“.

Kako je on naveo, ukoliko izbeglice budu smeštene tamo, to će biti “dvostruki dobitak“, smanjiće se pritisak na ostatak Evrope, a pružiće pomoć ruskim najudaljenijim područjima.

Poljska, koja je pretrpela ogromne gubitke u toku Drugog svetskog rata, nedavno je pokrenula istragu povodom natpisa koji su govorili o rekonstrukciji bivšeg koncentracionog logora – Aušvica. Tekst je postavljen na Fejsbuk nalogu kanala TVN24, a neki od komentara su predlagali slanje izbeglica u bivše logore.

Kako navodi “Raša tudej“, problem korišćenja nacističkih kampova, u bilo koje svrhe, ostaje veoma osetljivo pitanje za Evropu.

Takođe, postoje predlozi koji navode da su mediteranska ostrva između Grčke i Italije, pogodno mesto sa tražioce azila.

Ideja je potekla od egipatskog milijardera Nagiba Savirsa koji, navodno, namerava da kupi jednu od lokacija na kojoj će biti smeštene izbeglice. Kako je on napisao na Tviteru, Grčka ili Italija bi mu prodale ostrvo na kojem bi “izgradio novu državu za izbeglice“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.