Izbegavati rad napolju od 11 do 16 časova

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2015, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegavati rad napolju od 11 do 16 časova

Inspektorat za rad apelovao je danas na poslodavce da tokom visoke temperature, iznad 36 stepeni, rad na otvorenom organizuju tako da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju, naročito od 11 do 16 sati.

Kako se navodi u saopštenju, poslodavci su dužni da primene Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, odnosno da obezbede da su sprovedene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Poslodavci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dužni da pri radu na otvorenom pri visokim temperaturama često smenjuju zaposlene koji rade napolju, da prave češće pauze, da imaju vode i bezalkoholnih napitaka, i da obezbede prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i da se rashlade.

"Obavezno je davanje informacija zaposlenima o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, upoznavanje zaposlenih sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih", naglašava se u saopštenju.

Inspektori rada će delovati preventivno i savetodavno kod poslodavaca na gradilištima i u poljoprivredi, da bi proverili primenu naloženih mera kojima se eliminiše rizik po zdravlje zaposlenih, piše u saopštenju.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.