Izbegavajte ovu hranu, utiče na agresivnost

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2016, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegavajte ovu hranu, utiče na agresivnost

Uzrok povećane agresivnosti i nervoze može da bude i ishrana. Ovo su vrste hrane koje su najčešće odgovorne za povećanu agresivnost.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje transmasti ometa metabolizam masti u mozgu, što dovodi do agresivnog ponašanja. Transmasti ometaju metabolizam omega 3 masnih kiselina. Uz to, transmasti uzrokuju upale u organizmu, što takođe ne doprinosi dobrom raspoloženju. Najčešće se nalaze u pekarskim proizvodima i industrijski prerađenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hrani.

Kad popijete kafu, to dovodi do ubrzanog rada srca, skoka pritiska, kao i nivoa stresa, jer kofein blokira smirujuće adenozin receptore, što omogućava drugim, aktivnijim i energičnijim neurotransmiterima da vas preplave energijom. Zbog ovoga konzumiranje kafe može da dovede do toga da sitne neprijatnosti doživite kao mnogo veće, pa da tako i reagujete.

Preveliki unos ugljenih hidrata nije dobar, ali i premali unos može loše da utiče na raspoloženje. Pazite na nivo energije. Ako se osećate tromo i mrzovoljno, organizam vam saopštava da mu niste dali ono što mu je potrebno. Najzdraviji su prirodni ugljeni hidrati koji se nalaze u izvornom obliku u svežem voću i povrću.

I previše šećera nije dobro za raspoloženje. Najzdraviji su prirodni šećeri iz voća. Skok nivoa insulina unošenjem veštačkog rafinisanog belog šećera direktno utiče na raspoloženje. Regulisanje šećera u krvi izbegavanjem unosa veštačkog belog šećera i konzumiranjem hrane bogate biljnim proteinima, mastima i vlaknima može da pomogne u smanjenju agresivnosti.

Kod nekih ljudi neželjeni efekti veštačkih zaslađivača se ogledaju u lošem raspoloženju. Mehanizam koji dovodi do toga nije sasvim jasan. Ali, uvek pre birajte prirodne zaslađivače umesto veštačkih zamena.

Neke vrste hrane sadrže prirodno smirujuće supstance. Na primer, mango i limun sadrže linalol koji snižava nivo stresa i anksioznosti. Mnoge vrste čajeva takođe smiruju. Najpoznatiji čaj koji smiruje je kamilica.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.