Izaslanik UN doputovao u Bengazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2011, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izaslanik UN doputovao u Bengazi

TRIPOLI, BENGAZI -

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za libiju Abdelilah al-Katib doputovao je danas u Bengazi radi razgovora s predstavnicima pobunjeničkog privremenog saveta, saopštili su zvaničnici opozicije.

Član komiteta za spoljne odnose u pobunjeničkom privremenom savetu Salah Hedin rekao je Rojtersu da izaslanik UN dolazi u Bengazi da razgovara s članovima tranzicionog nacionalnog saveta o situaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i potrebama ljudi.

"Nadamo se da će on videti kakvo je stanje u istočnoj Libiji", rekao je Hedin.

Predstavnik saveta je bio član odbora za doček koji je čekao izaslanika UN na jednom napuštenom vojnom aerodromu kod Bengazija. Pored njih, na pisti je bilo nekoliko članova obezbeđenja UN i naoružanih pobunjenika.

Hedin je rekao da će Al Kabit ostati u Bengaziju oko četiri sata i da je njegova poseta usledila posle sastanka u Londonu. On je rekao da je to druga poseta specijalnog izaslanika UN teritorijama koje drže pobunjenici i da je pre 10 dana bio u Tobruku.

Na terenu libijski pobunjenici se bore sa snagama lojalnim Moameru Gadafiju kod grada Brege gde se nalaze naftna postrojenja.

Dopisnik AFP-a, koji se poziva na izjavu komandanta pobunjenika, javio je da su borbe izbile jutros oko grada Brege, 800 kilometara istočno od Tripolija.

Pobunjenici nisu dopustili novinarima i civilima da napuste grad Adždabiju da bi otišli ka Bregi, 80 kilomerata za zapad. Za sada je nejasno gde je linija fronta i ko kontroliše grad sa velikom rafinerijom.

Snage pobunjenika su odbačene prethodnih dana snažnom artiljerijskom vatrom ka Bregi, čime je zaustavljen njihov prethodni brzi pohod na Tripoli uz podršku vazdušnih udara koalicione avijacije.

Pobunjenici stalno traže da zapadne zemlje bombarduju položaje Gadafijevih snaga, ali je načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD admiral Majkl Malen rekao da loši vremenski uslovi ove nedelje ometaju operacije zapadne koalicije u Libiji, što omogućava napredovanje Gadafijevih snaga.

"Najveći problem u poslednja tri-četiri dana bili su vremenski uslovi... To je više nego bilo šta drugo smanjilo (našu) efikasnost i omogućilo snagama režima da se vrate ka istoku", rekao je admiral Malen.

Bez podrške iz vazduha, loše organizovani i naoružani samo lakšim naoružanjem, pobunjenici su odbačeni od mesta Ras Lanuf 200 kilometara na istok ka Bregi, gde su juče pokušali da se pregrupišu i krenu u kontraofanzivu.

Paljba iz vatrenog oružja u Tripoliju

Blizu utvrđenog štaba libijskog lidera Moamera Gadafija u centru Tripolija danas se čula paljba iz vatrenog oružja, a očevici tvrde da su na krovovima bili razmešteni snajperisti i da je na ulicama bilo krvi.

Nije jasno ko je dvadesetak minuta pucao iz automatskih pušaka, preneo je Rojters.

"Na ulicama su bile lokve krvi. Više se ništa ne vidi pošto su ulice očišćene", rekao je jedan stanovnik Tripolija.

Novinari nisu mogli da provere navode očevidaca, pošto im je danas bilo zabranjeno da napuštaju hotel u kojem su smešteni.

Gadafi: Vođe vazdušnih napada treba da odu, a ne ja

Libijski vođa Moamer Gadafi zauzeo je prkosan stav nakon što su ga napustila dva bliska saradnika, rekavši da nije on taj koji treba da ide, već su to zapadni lideri koji su desetkovali njegovu vojsku i koji smesta treba da podnesu ostavke.

Gadafijeva poruka objavljena je kasno sinoć na nacionalnoj televiziji, ali bez njegove slike, javio je AP.

Američka Bela kuća ocenila je da se unutrašnji krug saradnika libijskog vođe očigledno raspada odlaskom ministra spoljnih poslova Muse Kuse u London.

Sinoć je i bivši libijski ministar spoljnih poslova Ali Abdusalm Treki, koga je Gadafi imenovao za ambasadora pri UN, saopštio da napušta tu dužnost.

Treki je u poruci na sajtu, uz obaveštenje o napuštanju Gadafija, naveo da "narod ima pravo da živi u slobodi i demokratiji i uživa u dobrom životu".

Gadafi je optužio lidere zemalja koje napadaju njegove snage da su "zaraženi ludilom vlasti".

"Rešenje tog problema je da smesta podnesu ostavke da njihovi narodi pronađu zamene za njih", prenela je državna agencija Džana reči Gadafija.

Dramatičan obrt

Libijske vladine snage povratile su inicijativu i u dramatičnom obrtu proterale pobunjenike iz nekoliko gradova duž obale koje su opozicionari zauzeli proteklog vikenda uz pomoć vazdušnih napada zapadne koalicije.

Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD admiral Majkl Malen izjavio je da loši vremenski uslovi ove nedelje ometaju operacije zapadne koalicije u Libiji, što omogućava napredovanje snaga libijskog lidera Moamera Gadafija.

Malen je rekao i da su Gadafijeve snage konsolidovale položaje južno od grada Adždabija i da se očekuje da će ponovo izvesti ofanzivu na uporište pobunjenika u Bengaziju.

Pobunjenici su satisfakciju našli u vestima o odlascima Gadafijevih bliskih saradnika.

"Verujemo da se režim urušava iznutra", rekao je predstavnik opozicije Mustafa Geriani u Bengaziju, uporištu pobunjenika. On je uporedio Gadafija sa "ranjenom zveri", rekavši da je sada najopasniji.

Većina hoće da prebegne

Ostavka još jednog Gadafijevog diplomate

Izaslanik Libije u Ujedinjenim nacijama Ali Abduselam El Triki je sinoć saopštio da podnosi ostavku na tu dužnos

Posle prekjučerašnje ostavke aktuelnog šefa diplomatije Muse Kuse čim je doputovao u London, ovo je drugi težak udarac Muameru el Gadafiju.

El Triki je bivši ministar inostranih poslova, a za izaslanika u UN imenovan je pošto je u februara, na početku pobune protiv režima, veći broj diplomata podneo ostavke.

Zamenik ambasadora u libijskoj misiji pri UN Ibrahim Dabaši, koji sada podržava opoziciju, tvrdi da većina najviših libijskih zvaničnika pokušava da prebegne, ali da su pod striktnom kontrolom i da imaju problema da napuste zemlju.

Međutim, takve vesti je teško proveriti, a u Tripoliju svi govore da su lojalni Gadafiju.

Upitan da li je jedan od onih koji su pobegli u Tunis, što je objavljeno u izveštaju TV Al Džazira, visoki zvaničnik za naftu Šokri Ganem izjavio je Rojtersu telefonom kasno sinoć da to nije tačno.

"U svoj sam kancelariju i biću na televiziji za koji minut", dodao je on.

Televizija Al Džazira sinoć je ponovo javila da izvestan broj osoba bliskih libijskom lideru Gadafiju napušta zemlju i odlazi u susedni Tunis. Televizija nije navela druge detalje, niti imena tih funkcionera.

Agencije ocenjuju da najveća opasnost po Gadafija nisu pobunjenici koji, uz pomoći vazdušnih udara zapadnih snaga, pokušavaju da dopru do Tripolija, već je to osipanje podrške režimu.

"Kupljena" naklonost

Posle odlaska ministra Kuse, libijski vođa se sada oslanja uglavnom na članove svoje porodice i svoje pleme Gadadfu. Međutim, njegovo pleme je relativno malo među oko 140 plemena koja još u velikoj meri utiču na život oko šest miliona Libijaca.

Gadafiju je zato potrebna podrška drugih plemena čiju naklonost je "kupio" tokom godina dovođenjem njihovih pripadnika na vodeće političke funkcije i vojne položaje.

Njihova vernost već bledi. Vazdušni udari ciljaju vojsku u kojoj plemenski pripadnici čine glavninu, što je i cilj - kako bi ih ubedili da Gadafi mora da ide.

Gadafijevi najvažniji saveznici su iz plemena Varfala i Magara, koja su i najveća u zemlji sa po oko milion članova. Jedan od Gadafijevih oslonaca, šef vojne obaveštajne službe Abdulah Senuši, Gadafijev je zet.

Članovi oba plemena zauzimaju većinu visokih položaja u vojsci i vladi i od njihovog svrstavanja zavisiće i Gadafijeva budućnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.