Iz zatvora planirao teroristički napad

Izvor: B92, 12.Avg.2020, 10:21

Iz zatvora planirao teroristički napad

Austrijanac albanskog porekla Lorenc K, iz ponovo, nakon dve godine, planira terorističke napade, ali ovog puta iz zatvora.

On je pre dve godine u Beču osuđen na devet godina zatvora zbog podsticanja jednog 12-ogodišnjeg Nemca na sprovođenje terorističkog napada na božićnu pijacu u Ludvigshafenu, koji je u ime Islamske države planirao i samostalne napade,

Lorenc, koji je napunio 21 godinu, imao je zabranjeni pristup mobilnom telefonu sa internetom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Od početka novembra prošle godine on je, prema saznanjima Službe zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) pod pseudonimom Kalid Intiqami, imao profil na instagramu, gde je kontaktirao sa simpatizerima Islamske države.

Preko instagrama, ali i drugih kanala, on je vršio i propagandu za Islamskud ržavu. Jednog Nemca, prema BVT, on je pokušao preko društvenih mreža da podstakne na sprovođenje terorističkog napada u Nemačkoj ili Austriji, nudeći mu uputstvo za pravljenje eksploziva.

Državno tužilaštvo u Gracu pokrenulo je istragu, ali ne želi da se izjašnjava o ovom slučaju. (Kraj) zmb/dž

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.