Iz zaborava istrgnut i običaj »omaja«

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2015, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz zaborava istrgnut i običaj »omaja«

Festival "Kozara etno 2015", koji je tokom vikenda održan u MZ Piskavica, biće nastavljen sutra na Trgu srpskih vladara u Banjaluci.

Tema ovogodišnjeg festivala je potkozarski običaj "omaja", koji je vezan za praznovanje Đurđevdana.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da Piskavica na ovaj način njeguje svoje običaje i tradiciju, ali gleda i kulturu drugih zemlja koje se predstave.

Ostoja Barašin, direktor Turističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << organizacije grada, kazao je da je ovo značajan projekat jer na taj način predstavljamo sve vrijednosti koje su potisnute u zaborav.

"Za jedanaest godina festivala kroz Piskavicu i Banjaluku prošla je cijela Evropa. Njegujemo kulturu koja je vrijedna i za nas i za druge, a svake godine imamo i sve više turista", rekao je Barašin.

Na festivalu "Kozara etno 2015" učestvuje osam kulturno-umjetničkih društava, odnosno 320 učesnika koji dolaze iz Francuske, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, te domaća društva.

Stojan Stojanov, rukovodilac folklornog ansambla "Botevgrad" iz Bugarske, rekao je da su bili na mnogim festivalima, ali da su prvi put u gradu na Vrbasu, te da su iz ove zemlje došla 33 učesnika raznih uzrasta.

Iz Vrbasa u Srbiji došlo je 40 učenika, koji izvode igre iz okoline Dimitrovgrada, Bele Palanke i Beograda, a takođe su prvi put na festivalu.

"Festival je jako dobar, iznenadila nas je atmosfera i sve u pozitivnom smislu", rekao je Dušan Vujčin, umjetnički rukovodilac folklornog ansambla iz Vrbasa.

Dragan Gligorijević, predsjednik Internacionalnog međunarodnog turističkog saveza, rekao je da ova manifestacija nominovana među 150.000 manifestacija u jugoistočnoj Evropi za "Turistički Oskar".

Program za sutra

- 15 časova prijem za učesnike kod gradonačelnika

- 18 časova izložbeno-prodajna postavka (etno tržnica)

- 18.45 defile učesnika od Narodnog pozorišta do Trga Krajine

- 19.45 prikaz običaja "omaja"

- 20 časova početak programa

- 21.50 koncert etno grupe "Iva"

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.