Izvor: Blic, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz porodilišta na listu čekanja

Iz porodilišta na listu čekanja

IVANJICA - Pre nekoliko dana u kancelariji direktorka dečjeg vrtića u Ivanjici Bosa Ocokoljić vodila je krajnje neuobičajen telefonski razgovor. Majka dve devojčice pozvala je da prijavi decu na listu čekanja. Kada je, s druge strane, žice direktorka vrtića upitala kako se deca zovu, zabrinuta majka je odgovorila: 'Ne znam, još uvek nismo izveli devojčice iz porodilišta.'

Priča za 'verovali ili ne', ali problem oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upisa mališana sa kojim se susreću njihovi ivanjički roditelji i zaposleni u vrtiću veoma je ozbiljan. Na listi čekanja za prijem je 263 dece. Mališani koji su rođeni ove godine, njih 27, već su prijavljeni na listu čekanja iako se u vrtić kreće tek sa punih godinu dana.

Ove godine nije bilo nijednog mesta za decu uzrasta od jedne do tri godine, dok je u grupi dece rođene 2001. i 2002. godine primljeno po jedno dete. Ukupno od septembra prošle godine primljeno je samo 70 dece. Zabrinuti roditelji počeli su da rezervišu mesta na listi čekanja za vrtić odmah po rođenju deteta. Opravdano su uplašeni jer su svesni da ne mogu plaćati privatne bebisiterke, a usluge vrtića su im izuzetno potrebne. U ovom trenutku u dečjem vrtiću u Ivanjici nisu u mogućnosti da prime ni socijalne slučajeve.

Direktor vrtića Bosa Ocokoljić kaže da je stanje alarmantno i da se hitno mora tražiti neko rešenje.

- Od 1985. godine u Ivanjici nije ništa rađeno na proširenju smeštajnih kapaciteta vrtića. Čim se pojavio prvi problem sa manjkom prostora, predškolci su iseljeni u slobodne učionice pri školama a mališani su useljeni u njihov prostor. Ekonomska kriza je izražena, roditelji rade kod privatnika pre i posle podne, po potrebi i neophodne su im usluge vrtića - kaže zabrinuto direktorka Ocokoljić.

Nemaština i sve veća borba za čistim preživljavanjem naterala je bake i deke da pod stare dane rade, najčešće u malinama i na nekim drugim sezonskim poslovima, tako da je za decu sve manje slobodnog vremena.

Potreba za vrtićem je i ekonomske prirode. Za 2.400 dinara deca dobijaju nadzor od 6 do 16 časova i tri obroka dnevno. Za treće i četvrto dete opštinskom odlukom vrtić je besplatan.

B. Bojović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.