Iz Nemačke stigla potvrda: Tramp ima pravo

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 10:43

Iz Nemačke stigla potvrda: Tramp ima pravo

"Moramo da zaustavimo ovo ubijanje", kaže o ratu na Bliskom istoku šef Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen.

U intervjuu za DW govorio je i o Trampu, bezbednosti Evrope, ali i o Ukrajini.

"Toliko hiljada dece je već ubijeno i očigledno se ne nazire kraj. Zaista se nadam da će Netanjahu preispitati mogućnost da uradi ono što je 150 i više zemalja zatražilo u Ujedinjenim nacijama i da će konačno pristati na prekid vatre", rekao je Hojzgen u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za DW uoči početka Minhenske konferencije o bezbednosti.

On je ukazao da je na političarima da sagledaju koje instrumente imaju kako bi se njihov apel za prekid vatre zaista čuo. "Videli smo predsednika Bajdena, videli smo Entonija Blinkena kako traži od Netanjahua da stane, da omogući prekid vatre kako bi se dostavila dodatna pomoć. Videćemo uskoro kada izraelska vlada bude morala da dostavi izveštaj Međunarodnom sudu pravde o tome šta čini da spreči genocid. Mi moramo da zaustavimo ovo ubijanje", rekao je Hojzgen osvrćući se na proces koji je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

Na pitanje da li postoje dokazi o genocidu, odnosno da li postoji opasnost da će biti počinjen genocid, Hojzgen odgovara: "To je rekao Međunarodni sud prihvatanjem južnoafričkog zahteva – rekao je da postoji opasnost od genocida. A da bi se to sprečilo zatražio je da se preduzmu određene mere i to sada mora da se dostavi sudu. Videćemo šta će Izrael učiniti da spreči genocid."

Hojzgen je komentarisao i nedavnu izjavu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa o NATO koja je uznemirila evropske političare: "Možda će vas ovo iznenaditi, ali Donald Tramp ima pravo", kaže Hojzgen. "Evropske članice NATO, odnosno sve države-članice Alijanse pre deset godina su se obavezale da će trošiti dva odsto svog BDP na odbranu i mnoge zemlje, uključujući tu i moju, to nisu ispunile. Tek sada je konačno, uz poseban napor, dostignuto tih dva odsto i biće ključno da Nemačka i drugi partneri to nastave da rade – ne da bi učinili uslugu predsedniku Trampu, već da bi obezbedili evropsku odbranu, da bi ojačali evropski deo NATO."

Pored toga, Hojzgen smatra da bi za bezbednost Nemačke bilo dobro da "drugi evropski partneri u NATO prihvate ono što je francuski predsednik ponudio – da razgovaramo o "Force de Frappe", odnosno o francuskim nuklearnim snagama. U tu diskusiju bi trebalo uključiti i Veliku Britaniju da bismo videli koliko smo spremni da, kao komplementarni štit, imamo evropsku zaštitu od onih Evropljana koji imaju na raspolaganju sopstvene nuklearne snage".

Hojzgen je govorio i o mogućim pregovorima o okončanju rata u Ukrajini, istakavši da za bilo kakav sporazum moraju da postoje bezbednosne garancije. "Vladimir Putin mora da zna da će platiti cenu ako ponovo prekrši sporazum, a iz moje perspektive najbolje bi bilo da Ukrajina uđe u NATO, najjači vojni savez", kaže Hojzgen.

"Mislim da je veoma loša ideja razmišljati o ustupanju teritorije. To znači da silom menjate granice u Evropi i mislim da to ne može biti deo bilo kakvog sporazuma... Promena granica u Evropi silom predstavljala bi užasan presedan", zaključio je Kristof Hojzgen u intervjuu za DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.