Iz Gvantanama u sudnicu 2021.

Izvor: B92, 31.Avg.2019, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Gvantanama u sudnicu 2021.

Vašington -- Sudija američkog Vojnog suda zakazao je za 11. januar 2021. godine dugo odlagani početak suđenja za ratne zločine.

Zakazano je suđenje za petoricu ljudi, koji se nalaze u američkoj vojnoj bazi Gvantanamo bej, pod optužbom da su planirali terorističke napade 11. septembra 2001. godine u SAD.

Pukovnik ratnog vazduhoplovstva V. Šejn Koen upisao je taj datum u raspored rada u okviru pripremnih aktivnosti za suđenje.

Koen je rekao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suđenje, koje će biti održano u bazi Gvantanamo bej na Kubi, biti puno administrativnih i logističkih izazova, prenoi AP.

SAD su optužile grupu predvođenu Pakistancem Kalidom Šeihom Mohamedom za ratne zločine, uključujući terorizam, otmicu i blizu 3.000 ubistava zbog njihove navodne uloge u planiranju i pružanju logističke podrške za napade 11. septembra.

Za dela koja se optuženima stavljaju na teret može im biti izrečena smrtna kazna, ako budu osuđeni pred vojnom komisijom koja je osnovana u okviru "rata protiv terorizma" i kombinuje elemente vojnog i građanskog prava, navodi AP.

Mohamed, visoki pripadnik Al Kaide, priznao je da je bio "mozak operacije" napada 11. septembra i drugih terorističkih akcija.

Petorka je zatvorena u Gvantanamu od septembra 2006. godine, nakon nekoliko godina provedenih u tajnim zatvorskim ustanovama CIE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.