Ivo Josipović: Slučaj Ina je veleizdaja

Izvor: Blic, 14.Jun.2014, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivo Josipović: Slučaj Ina je veleizdaja

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, pošto je presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina postala pravosnažna, da "celu priču može da okarakteriše samo jednom rečju, a to je veleizdaja".

Josipović je podsetio da za vreme postupka nije davao nikakve ocene, poštujući integritet suda, gde je Sanader optužen za primanje mita od 10 miliona evra da bi madjarskom MOL-u dao veća upravljačka prava u Ini. Naveo je i da je bio pomalo kritičan prema "odredjenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agresivnosti" koju su mediji pokazivali prema porodici Sanadera, prenose hrvatski mediji.

- Radi se o veleizdaji, jer su toliko važni nacionalni interesi zanemareni i prodati da to nije moglo da prodje bez sudske osude - naglasio je on ističući da su posledice ozbiljne i da "sasvim sigurno odnosi koji su ustanovljeni, nezakonitim, koruptivnim poslom ne mogu opstati."

Josipović je naveo da podržava hrvatsku Vladu da kroz pregovore reši pitanje odnosa Ine i Mola, sanira posledice nezakonitog posla i da Ina, kojoj treba strateški partner, uskladi svoje poslovanje s pravom, ali i s moralom.

On je, na direktno pitanje da li je sporni ugovor protivzakonit i da li se može rušiti, odgovorio "apsolutno- sve ono što je nastalo korupcijom ne može biti smatrano pravno valjanim."

Vrhovni sud juče je doneo pravosnažnu presudu protiv Sanadera zbog ratnog profiterstva u slučaju Hypo i primanja mita od madjarskog

MOL-a, uz umanjenje desetogodišnje zatvorske kazne na 8,5 godina.

Inače je tokom ove nedelje Zagrebački Županijski sud potvrdio optužnicu i protiv predsednika uprave Mola Zolta Hernadija koga tereti da je podmitio Sanadera da bi madjarskoj naftnoj kompaniji osigurao većinska upravljačka prava u Ini.

Optužno veće saopštilo je da će se Hernadiju, koji nije dostupan hrvatskom pravosudju, suditi u odsustvu.

USKOK tvrdi da je šef Mola tokom 2008. i 2009. godine sa Sanaderom dogovorio da, za mito od deset miliona evra, u madjarsku korist izmeni medjudeonički ugovor u Ini.

Sanader je, zajedno sa svojom bivšom strankom HDZ i nekoliko njenih funkcionera, nepravosnažno osudjen i za izvlačenje državnog novca i punjenje HDZ crnog fonda preko agencije Fimi media. Njemu se, osim toga, sudi u još nekoliko slucajeva za primanje mita.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Josipović: Slučaj INA je veleizdaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2014

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, pošto je presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina postala pravosnažna, da celu priču može da okarakteriše samo jednom rečju, a to je veleizdaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.