Dačić: Što pre konstituisati ZSO

Izvor: RTS, 14.Jan.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Što pre konstituisati ZSO

Na proces formiranja Zajednice srpskih opština neće uticati ponovni izbor gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice, rekao premijer Ivica Dačić i dodao da je ZSO potrebno što pre konstituisati. Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 27. januara, najavio premijer.

Premijer Srbije Ivica Dačić smatra da je potrebno što pre konstituisati Zajednicu srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da na taj proces neće uticati ponovni izbor gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice.

Dačić je novinarima u porti manastira Gračanice rekao da je veoma bitno za građane da se što pre konstituiše ZSO, istakavši da "sam gradonačelnik nema važnu ulogu" u tome.

Premijer je objasnio da je potrebno da skupštine opština donesu odluku o konstituisanju ZSO i da što pre sastave Statut ZSO.

Dačić smatra da formiranje Zajednice srpskih opština neće usporiti ponovni izbori za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice, koji se očekuju u februaru.

Premijer je objasnio da zvanični Beograd ne određuje datum kada će ti izbori biti održani, a da bi, prema najavama iz Prištine, mogli da budu 23. februara.

Upitan o sporu Krstimira Pantića, koji nije preuzeo funkciju gradonačelnika Severne Mitrovice, i ministra Aleksandra Vulina, Dačić je odgovorio da Vulin sprovodi politiku Vlade Srbije i da je ta politika imala pozitivan odgovor kod Srba koji su učestvovali na poslednjim izborima na Kosovu i Metohiji.

"Ne bih ulazio u političke razloge određenih napada ili sukoba, a u svakom slučaju Vlada Srbije je prihvatila Briselski sporazum", rekao je premijer.

Dačić je ponovio da u ovim uslovima, za odbranu nacionalnih interesa ne postoji bolji način od pozivanja na odredbe Briselskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, uprkos svim otporima, pa čak i fizičkim napadima, politika Vlade Srbije dobila je podršku naroda na Kosovu, pa je samim tim i "delovanje Vulina bilo uspešno".

Naglasio je da to smatra i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja to navodi i u svojim izveštajima koje priprema za evropske institucije.

Nastavak dijaloga 27. januara

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u Briselu najverovatnije 27. januara, najavio je srpski premijer i objasnio da je dijalog pomeren za dan ranije nego što je prethodno planirano, zbog obaveza visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

"Srbija je opredeljena da se dijalog nastavi, jer mi želimo da se sva otvorena pitanja rešavaju", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, brojne su teme u nastavku dijaloga Beograda i Prištine - pravosuđe, imovina građana i Srpske pravoslavne crkve... Dačić je istakao i da je cilj Beograda da se nastavi dijalog o onim temama o kojima su već započeti razgovori, da se analizira postojeće stanje i da se vidi koji su dalji koraci.

Podsetivši da će 21. januara u Briselu biti održana prva međuvladina konferencija o pristupanju Srbije EU, on je najavio da će odmah nakon toga početi prvi skrining posvećen poglavlju 35 "u kome se uglavnom nalaze pitanja iz dijaloga sa Prištinom".

Gledamo u budućnost, a ne u prošlost

Premijer Dačić veruje da Beograd i Priština mogu postići dogovor koji će omogućiti normalan život svim građanima na Kosovu i Metohiji.

Premijer je rekao da Beograd i Priština imaju različite stavove u vezi sa statusnim pitanjima, ponovivši da razgovori u Briselu nisu statusnog karaktera.

Upitan da li će se izviniti za kriminalna dela za koja Albanci smatraju da je odgovorna vlada u Beogradu, Dačić je odgovorio da onaj ko je učinio bilo koje krivično delo "bilo da je pripadnik srpskog ili albanskog naroda treba da odgovora".

"Nije moj posao da se izvinjavam - moj posao je da gledam u budućnost, a ne u prošlost", rekao je Dačić.

On je istakao da veruje da je "moguće postići dogovor o normalizaciji odnosa, da se na Kosovu i Metohiji omogući normalan život".

Upitan da li je odustao od nekadašnje ideje o podeli Kosova i Metohiji, Dačić je odgovorio da kao premijer nema pravo da iznosi lične stavove, koje je saopštavao ranije.

Dačić je u portu manastira Gračanice stigao sa rediteljem filma "Montevideo, vidimo se!", Dragom Bjelogrlićem i glumačkom ekipom.

Premijer je prethodno u Domu kulture, gde je premijerno prikazan taj film, razgovarao sa građanima.

Dačića su u porti manastira Gračanice dočekale mnoge novinarske ekipe i građani, a njegov boravak obezbeđivale su pojačane policijske snage.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Što pre konstituisati Zajednicu srpskih opština

Izvor: Studio B, 14.Jan.2014

Premijer Srbije Ivica Dačić smatra da je potrebno što pre konstituisati Zajednicu srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji i da na taj proces neće uticati ponovni izbor gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice. ..Dačić je novinarima u porti manastira Gračanica rekao da je veoma bitno za građane...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.