Ivanović: Apsolutno nisam kriv

Izvor: B92, 26.Avg.2014, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Apsolutno nisam kriv

Oliver Ivanović danas je pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici negirao krivicu po svim tačkama optužnice koje ga terete za ratne zločine 1999. i 2000. god.

"Apsolutno nisam kriv", rekao je Ivanović odgovarajući na pitanje sudije Roksane Komše da li se oseća krivim.

I ostala četvorica optuženih Srba Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović takođe su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U optužnici koju je izneo na prvom ročištu šef Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel navodi se da je Ivanović 14. aprila 1999. godine u Severnoj Mitrovici, kao vodja srpske paravojne policijske jedinice podsticao grupu podredjenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila.

Navodi se i da je Ivanović naredio ubijanje deset kosovskih Albanaca od kojih je četvoro i ubijeno vatrenim oružjem od strane neidentifikovanih poripadnika paravojnih snaga policije koji su bili pod Ivanovićevom kontrolom.

Ratel je naveo da je krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva kažnjivo kaznom zatvora od najmanje od 5 godina ili dugotrajnom kaznom zatvora.

Ostaje u pritvoru

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je danas da je lideru Gradjanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću produžen pritvor za još dva meseca. Ivanoviću je produžen pritvor do 26. oktobra, izjavila je Nikolić Solomon Tanjugu.

Bivši komandir policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici Dragoljub Delibašić optužen je da je 3. februara 2000. godine u noćnim satima delujući u saizvršilaštvu sa Ivanovićem podsticao na izvršenje krivičnog dela ubistvo iz nacionalnih motiva.

Naime, kako je navedeno u optužnici, Delibašić kao komandir policije u Mitrovici i Ivanović kao vodja srpske paravojne grupe “Ccuvari mosta” imali su nameru da prisile Albance da napuste kuće i teroitoriju severne Mitrovice.

Njih dvojica su, kako je naveo Ratel citirajući optužnicu protiv njih, naredili i podstakli grupu podredjenih policajaca i pripadnaka “Cuvara mosta” da upadnu u nelkoliko zgrada koje se nalze u Severnoj Mitrovici i da ih prisilno očiste od od Albanaca.

"Trećeg febrara 2000. godine grupa pripadnika MUP-a i Čuvara mosta uz sponatanu pratnju okupljenih Srba iz severne Mitrovice ušli su u zgrade gde su živeli Albanci sa ciljem da ih proteraju i ubili su tada ukupno 10 osoba albanske nacionalnosti", navodi se u optužnici.

a taj način okrivljeni su počinili krivična dela podsticanje na ubistvo i pokušaj ubistva zbog nacionalnih motiva u saizvršilaštvu, naveo je Ratel i dodao da je kazna za ovo delo ne manja od deset godina ili doživotna kazna zatvora.

Aleksandar Lazović, Nebojša i Ilija Vujačić su, kako stoji u optužnici, okrivljeni da su 3. februara 2000. godine u noćnim satima delujući u saizvršilastvu po ranije dogovorenom planu i u svojustvu Ccuvara mosta izvršili napad na stan koji se nalazi u ulici Lole Ribara br. 3 u Kosovskoj Mitrovici.

U tom stanu su se nalazile albanske porodice porodice Ajeti i Džaka a posledica toga je, kako stoji u optužnici, da su ubijene dve osobe a nekoliko je povredjeno.

Oni su optuženi za pokušaj ubistva i teško ubistvo iz nacionalnih motiva, a zaprećena kazna za ta dela je ne manja od deset godina do doživotnog zatvora.

Više o tome pogledajte u prilogu ispod:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ivanović: Nisam kriv

Izvor: RTV Pink, 26.Avg.2014

Predsednik SDP Oliver Ivanović i još četvoro optuženih za ratne zločina i teška ubistva Albanaca na Kosovu i Metohiji, izjasnili su se danas da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.....Na prvom pojavljivanju pred Osnovnim sudom u severnoj Kosovskoj Mitrovici, najpre je pročitana optužnica,...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.