Ivanov: Mandat onima koji dokažu da imaju većinu

Izvor: B92, 01.Feb.2017, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov: Mandat onima koji dokažu da imaju većinu

Skoplje -- Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da će mandat za formiranje vlade poveriti partiji ili koaliciji koja dokaže da je obezbedila većinu u parlamentu.

On je na konferenciji za novinare rekao da mu to omogućava Ustav koji nije u detalje uredio mogućnost postupanja u slučaju da političar kome dodeli mandat ne uspe da formira vladu, što znači da predsedniku države daje slobodu u delovanju i proceni.

Ivanov je istakao da od mogućeg budućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mandatara, osim što mora da obezbedi podršku najmanje 61 poslanika, traži dve stvari: zaštitu državnih interesa Makedonije, što podrazumeva očuvanje i učvršćivanje unitarnog karaktera države i sistemsku reformu posle krize kojom će biti obuhvaćeni sistemi nacionale bezbednosti.

Predsednik Makedonije je to rekao nakon višesatnih pojedinačnih sastanak sa liderima stranaka koje su na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima osvojile mesta u parlamentu.

“Tokom konsultacija se razgovaralo o svim mogućnostima i varijantama u slučaju da niko ne obezbedi većinu u sobranju”, rekao je Ivanov.

Seriju sastanaka sa strankama Ivanov je organizovao nakon neuspeha mandatara za sastav vlade i lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog da ponovo formira koaliciju s dugogodišnjim koalicionim partnerom DUI Alija Ahmetija.

Gruevski, koji je mandat dobio 9. januara, do zakonskog roka u nedelju u ponoć nije uspeo da postigne koalicioni dogovor s albanskom DUI, posle čega je saopštio da je "održavanje novih izbora zrelo rešenje" i da će "svako drugo rešenje samo da dovede do novih konflikata i problema".

Lider druge po snazi stranke SDSM Zoran Zaev je u ponedeljak, odmah nakon neuspeha Gruevskog, rekao da očekuje da mu Ivanov dodeli mandat za formiranje vlade i da bilo koja druga opcija znači kršenje Ustava i zloupotrebu položaja.

Na vanrednim parlamentarnim izborima, koji su održani 11. decembra prošle godine, VMRO DPMNE je dobio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata. Parlament Makedonije u ovom sazivu ima 120 poslanika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanov: Mandat onome ko dokaže da je obezbedio većinu

Izvor: N1 televizija, 02.Feb.2017, 00:44

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da će mandat za formiranje vlade poveriti partiji ili koaliciji koja dokaže da je obezbedila većinu u parlamentu...On je rekao da mu to omogućava Ustav, koji nije u detalje uredio mogućnost postupanja u slučaju da političar kome dodeli mandat ne...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.