Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jul.2017, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: Optužnica u vezi s referendumom proizvešće nepotrebne probleme u BiH

BANJA LUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je sve što se događalo oko optužnice povodom referenduma u RS "potpuno pogrešno, nepotrebno i samo će dalje proizvoditi nepotrebne probleme u BiH".

- Evidentno je da u BiH niko nikome ne može nametati volju, pa tako ni koje će dane neko slaviti, a koje ne - smatra Ivanić.

On je za Fenu rekao da je potpuno neprimjereno sve to učiniti, te da je posebno krajnje nekorektno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << optužiti ljude koji, kako je naveo, nemaju političku zaštitu, jer poruke takve vrste smatra vrlo opasnim.

- To je na neki način bila velika želja pravosudnih institucija BiH da pokažu snagu na ovom konkretnom slučaju. A pokazalo se da je nemaju i za mene je ovo samo dalji nastavak političkog djelovanja i političkih procesa kada su u pitanju pravosudne institucije BiH – rekao je Ivanić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj.

Iz Tužilaštva je saopšteno da je optužnica podignuta protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića.

Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o "Danu Republike Srpske", kao "službene osobe u institucijama entiteta, odbili da izvrše konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike".

U saopštenju se dodaje da se oni terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obavezujućoj odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija da rade na njegovoj organizaciji i provođenju, koji je na teritoriji Republike Srpske i održan 25. septembra 2016. godine, te na taj način učestvovali u neizvršavanju odluke suda.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava.

U istom predmetu donesene su i dvije naredbe o obustavljanju istrage.

Naredba o obustavljanju istrage protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenke Gojković i Vojislava Gligića donesena je jer postoje okolnosti koje isključuju krivično gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, imaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Naredba o obustavi istrage protiv Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Željke Cvijanović i Milorada Dodika donesena je jer ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela, pomaganje ili podsticanje u navedenom krivičnom djelu, navode iz Tužilaštva BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Ivanić: Optužnica u vezi s referendumom proizvodiće nepotrebne probleme u BiH

Izvor: Blic, 13.Jul.2017

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je sve što se događalo oko optužnice povodom referenduma u RS "potpuno pogrešno, nepotrebno i samo će dalje proizvoditi nepotrebne probleme u BiH"...- Evidentno je da u BiH niko nikome ne može nametati volju, pa tako ni koje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.